EUR: 323,12 Ft
CHF: 286,42 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Tech

Életmentő funkciót kapnak az iPhone-ok

Igen fontos fejlesztés került az ősszel érkező iOS 12-be. Az operációs rendszert futtató iPhone okostelefonok automatikusan megosztják majd a segélyhívást indító személyek GPS-koordinátáit a segélyhívó központtal, már ha az képesek lesz fogadni ezeket az információkat.

A pontos helyzetmeghatározás sokszor életet menthet, hiszen a segélyhívások után a kivonuló mentőknek, rendőröknek vagy tűzoltóknak már nem kell azzal tölteniük az időt, hogy pontosan meghatározzák a segélykérő pontos helyzetét. Hihetetlen, de a bejelentők közlekedési tábla, térkép vagy helyismeret hiányában sokszor a baleset pontos helyét sem tudják megfelelően leírni, ami nemcsak itthon, de külföldön is probléma.


Ezért gondolt egyet az Apple, és egy olyan funkciót épített be az ősszel érkező iOS 12-es szoftverébe, amely a hívás pillanatában minden különösebb erőfeszítés nélkül megosztja pontos helyzetünket a segélyhívó központtal.

A koordinátajelentés első körben az Egyesült Államok egyes központjaiban lesz elérhető, a nemzetközi bevezetés részleteiről egyelőre még semmit nem lehet tudni. Jelenleg a központok legfeljebb a cellainformációk alapján, háromszögeléses módszerrel képesek meghatározni a mobiltelefonok földrajzi helyzetét, ami ugyan jobb a semminél, azonban nagy a hibalehetőség, és csupán százméteres pontossággal képesek megadni a koordinátákat.

Kapcsolódó Cikkek