2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Belföld

Hamarosan döntenek az országot bebarangoló medvéről

Már a Szegedi Vadasparkban pihen az a barnamedve, amely a feltételezések szerint 17 nap alatt észak–déli irányban bebarangolta az országot. Szombatra virradó éjszaka egy altatólövedékkel terítették le, ugyanis félő volt, hogy Szegedre is betéved.

/Fotó: MTI

Több mint két hétig medvelázban égett az ország. Először a szlovák határ menti Somoskőújfalunál láttak medvét, a múlt héten pedig már a Pest megyei Abonynál bukkant fel az állat, aki után hajtóvadászat indult: rendőrök, polgárőrök, vadászok és a nemzeti parkok munkatársai keresték drónokkal, helikopterekkel és hőkamerákkal. Napokig tartó hajsza után az állat Csongrád megyéig jutott, végül itt altatták el és fogták be a hétvégén.


– Pénteken már Szegedtől északra, Sándorfalván járt a medve, így félő volt, hogy betéved Szegedre is – mondta a Lokálnak Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója. A macit végül szombatra virradó éjjel sikerült előbb bekeríteni, majd elaltatni. Veprik Róbert úgy emlékszik, hogy 15-20 méterre lehetett tőle az állat, amikor kilépett a nádasból. Ő célba vette, és egyetlen lövéssel elkábította. Az altatólövedék a hátsó combján érte a medvét, aki az igazgató szerint még vagy ötven métert tehetett meg, mire elkábult.

– 15-20 perccel ezt követően indultunk a keresésére, ám nem volt egyszerű megtalálni a nádasban. Végül egy ládába helyeztük, majd elszállítottuk hozzánk, a vadasparkba, és vasárnap reggel már ki is engedtük a medveház egyik üres boxába. Az állat remekül van, almát, répát és szénát eszik. Vért veszünk tőle, és egyéb vizsgálatokat is elvégzünk rajta.


Az eddigi hírekkel ellentétben szerintem nem hím, hanem egy nőstény állatról van szó – mondta Veprik Róbert, aki hozzátette: ma összeül egy bizottság, hogy megvitassák, mi legyen az állat sorsa, ám erről várhatóan csak néhány nap múlva lesz döntés. Ez az állat viselkedésének függvénye, ugyanis ha túlságosan ragaszkodik az emberekhez, nem biztos, hogy érdemes visszaengedni a vadonba.

/Fotó: MTI – Kelemen Zoltán Gergely

Kapcsolódó Cikkek

 • Kelendő lett a Babakötvény

  Kelendő lett a Babakötvény

  Megugrott a kamata és a népszerűsége is az idén a Babakötvénynek. A tavalyi 10,4 milliárdnál az idén több pénz folyhat be a Start-számlákra, amelyekből egyre többet visznek át a bankoktól a kincstárhoz – írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

 • Minden magyar gyermek számára biztosítani kell a magyar oktatási intézményt

  Minden magyar gyermek számára biztosítani kell a magyar oktatási intézményt

  A magyar kormány és a külhoni magyar közösségek közös célja az, hogy minden magyar gyermek számára biztosítsák, hogy magyar oktatási intézménybe járjon – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Csallóközcsütörtökben, ahol átadta a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében felújított helyi magyar nyelvű óvodát szerdán.