2018. december 19., szerda
Viola

Belföld

Hamarosan döntenek az országot bebarangoló medvéről

Már a Szegedi Vadasparkban pihen az a barnamedve, amely a feltételezések szerint 17 nap alatt észak–déli irányban bebarangolta az országot. Szombatra virradó éjszaka egy altatólövedékkel terítették le, ugyanis félő volt, hogy Szegedre is betéved.

/Fotó: MTI

Több mint két hétig medvelázban égett az ország. Először a szlovák határ menti Somoskőújfalunál láttak medvét, a múlt héten pedig már a Pest megyei Abonynál bukkant fel az állat, aki után hajtóvadászat indult: rendőrök, polgárőrök, vadászok és a nemzeti parkok munkatársai keresték drónokkal, helikopterekkel és hőkamerákkal. Napokig tartó hajsza után az állat Csongrád megyéig jutott, végül itt altatták el és fogták be a hétvégén.


– Pénteken már Szegedtől északra, Sándorfalván járt a medve, így félő volt, hogy betéved Szegedre is – mondta a Lokálnak Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója. A macit végül szombatra virradó éjjel sikerült előbb bekeríteni, majd elaltatni. Veprik Róbert úgy emlékszik, hogy 15-20 méterre lehetett tőle az állat, amikor kilépett a nádasból. Ő célba vette, és egyetlen lövéssel elkábította. Az altatólövedék a hátsó combján érte a medvét, aki az igazgató szerint még vagy ötven métert tehetett meg, mire elkábult.

– 15-20 perccel ezt követően indultunk a keresésére, ám nem volt egyszerű megtalálni a nádasban. Végül egy ládába helyeztük, majd elszállítottuk hozzánk, a vadasparkba, és vasárnap reggel már ki is engedtük a medveház egyik üres boxába. Az állat remekül van, almát, répát és szénát eszik. Vért veszünk tőle, és egyéb vizsgálatokat is elvégzünk rajta.


Az eddigi hírekkel ellentétben szerintem nem hím, hanem egy nőstény állatról van szó – mondta Veprik Róbert, aki hozzátette: ma összeül egy bizottság, hogy megvitassák, mi legyen az állat sorsa, ám erről várhatóan csak néhány nap múlva lesz döntés. Ez az állat viselkedésének függvénye, ugyanis ha túlságosan ragaszkodik az emberekhez, nem biztos, hogy érdemes visszaengedni a vadonba.

/Fotó: MTI – Kelemen Zoltán Gergely

Kapcsolódó Cikkek

 • A karácsonyt veszélyeztetik az agresszív tüntetők

  A karácsonyt veszélyeztetik az agresszív tüntetők

  Az év végéhez és karácsonyhoz közeledve megszokott, hogy felpezsdül az élet az utcákon. Ez idén sincs másképp, annyi különbséggel, hogy az esti séták meghittségét az elmúlt napokban felváltotta a Soros-féle randalírozó, rongáló, gyújtogató, agresszív ellenzéki aktivisták rendbontása.

 • Burleszk lett az ellenzékiek zaklató akciójából

  Burleszk lett az ellenzékiek zaklató akciójából

  Bohócot csináltak magukból az ellenzéki képviselők, akik megpróbálták megzavarni a közmédia munkáját. Akcióikból sorra készülnek az internetes mémek, az MTV feljelentette őket, mert túlterjeszkedtek  jogaikon és azóta birtokvédelem óvja a székházat.

 • Az anyagiak már nem gördítenek akadályt a gyermekvállalás elé

  Az anyagiak már nem gördítenek akadályt a gyermekvállalás elé

  A Fidesz-kormány 2010 óta jelentős, a családalapítást, gyermekvállalást támogató intézkedést hozott, ezek közül kiemelkedők a munkához kötött kedvezmények. A családi adókedvezmény évről évre emelkedik, a kisgyermekeseknek a gyed extrának köszönhetően nem kell választaniuk a munka és a család között, a nők pedig negyven év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek, ezzel segítve a gyermeknevelést.