2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Székesfehérvár

Elkápráztatták a svábokat a görög táncosok

Május 26-án Fekeden, a kis dél-baranyai településen tartották meg a Duna Menti Svábok IX. Stifolder Fesztiválját. A rendezvényen fergeteges sikere volt a Fejér megyei görög falu, Beloiannisz táncosainak, a Pyrgos együttesnek.

Produkciójuk színes eleme a tányértörés bemutatása Fotó: Pyrgos

A Dél-Dunántúlra a XVIII. században német bevándorlók érkeztek a Fuldai Apátság területéről. Ma mintegy 40 falut és várost tartanak számon Baranyában és Tolnában „fuldai településként”. Ezek közé tartozik Feked is. Sok mindent hoztak magukkal, így étkezési szokásaikat és ételeiket is. Az országosan ismert stifolder szalámi is ebből az időből származik.


A fesztiválra mindig sok Fejér megyei német érkezik, hiszen a törökdúlás után e területeket is főleg sváb és bajor telepesek népesítették be, idén azonban az itteni görögök is bemutatkoztak. A Budapesttől mindössze egyórányi autóútra lévő, hajdanán szántóföldek övezte területen 1950. május 6-án indult meg az építkezés. Az akkor felhúzott közel négyszáz lakóház sok családnak jelentett új otthont. Ők a második görög diaszpóra tagjai, akik hazájuktól távol, az akkor ott tomboló polgárháború elől menekülve találtak itt új menedékre.

A rendezvényre mindig sok Fejér megyei német is érkezik Fotó: Pyrgos

A Pyrgos Görög Zenekar feleleveníti a görög tájak szépségét, a mediterrán hangulatot, és a buzuki felejthetetlen hangjával szórakoztatja a hallgatóságot. Régi, hagyományos görög népzenét játszanak. Produkciójuk színes eleme a tányértörés bemutatása szólótánccal, valamint a hastánc. A közönséget is megtanítják a görög tánclépésekre – magyarázta Pletser István, az együttes képviselője.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.