EUR: 323,08 Ft
CHF: 286,06 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Székesfehérvár

Elkápráztatták a svábokat a görög táncosok

Május 26-án Fekeden, a kis dél-baranyai településen tartották meg a Duna Menti Svábok IX. Stifolder Fesztiválját. A rendezvényen fergeteges sikere volt a Fejér megyei görög falu, Beloiannisz táncosainak, a Pyrgos együttesnek.

Produkciójuk színes eleme a tányértörés bemutatása Fotó: Pyrgos

A Dél-Dunántúlra a XVIII. században német bevándorlók érkeztek a Fuldai Apátság területéről. Ma mintegy 40 falut és várost tartanak számon Baranyában és Tolnában „fuldai településként”. Ezek közé tartozik Feked is. Sok mindent hoztak magukkal, így étkezési szokásaikat és ételeiket is. Az országosan ismert stifolder szalámi is ebből az időből származik.


A fesztiválra mindig sok Fejér megyei német érkezik, hiszen a törökdúlás után e területeket is főleg sváb és bajor telepesek népesítették be, idén azonban az itteni görögök is bemutatkoztak. A Budapesttől mindössze egyórányi autóútra lévő, hajdanán szántóföldek övezte területen 1950. május 6-án indult meg az építkezés. Az akkor felhúzott közel négyszáz lakóház sok családnak jelentett új otthont. Ők a második görög diaszpóra tagjai, akik hazájuktól távol, az akkor ott tomboló polgárháború elől menekülve találtak itt új menedékre.

A rendezvényre mindig sok Fejér megyei német is érkezik Fotó: Pyrgos

A Pyrgos Görög Zenekar feleleveníti a görög tájak szépségét, a mediterrán hangulatot, és a buzuki felejthetetlen hangjával szórakoztatja a hallgatóságot. Régi, hagyományos görög népzenét játszanak. Produkciójuk színes eleme a tányértörés bemutatása szólótánccal, valamint a hastánc. A közönséget is megtanítják a görög tánclépésekre – magyarázta Pletser István, az együttes képviselője.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.