2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Külföld

Először engedélyeztek kannabiszalapú gyógyszert Amerikában

Először engedélyeztek kannabiszalapú gyógyszert Amerikában, a hatóságok hétfőn hagyták jóvá az epilepszia két ritka, gyerekkorban kezdődő formája ellen.

A gyógyszer a tisztított kannabidiolon (CBD), a növényben talált több mint nyolcvan aktív vegyület egyikén alapul.


Scott Gottlieb, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (FDA) munkatársa szerint “fontos előrelépés történt”.

“Azt is hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy szó sincs a kannabisz vagy összetevőinek engedélyezéséről, csupán egyetlen, CBD-n alapuló gyógyszer meghatározott célú használatáról. Az engedélyt klinikai tesztek alapján kapta meg a szer” – tette hozzá.

Az új orvosságot két évnél idősebb gyerekeknek lehet felírni két olyan kór ellen, amelyek epilepsziás rohamot okozhatnak. A két betegség a Lennox-Gastaut- és a Dravet-szindróma.

A CBD nem idéz elő eufóriát, ezt az érzést a kannabisz egy másik összetevője, a tetrahidrokannabinol (THC) okozza.

Az Egyesült Államokban szövetségi szinten továbbra is tilos a kannabisz, noha terápiás célokra az államok több mint felében, rekreációs célokra a fővárosban és kilenc államban – köztük Kaliforniában és Coloradóban – engedélyezték már.

Kapcsolódó Cikkek

  • Európa meggyengült Juncker alatt

    Európa meggyengült Juncker alatt

    Meggyengült Európa az elmúlt öt évben Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének a tevékenysége alatt – mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szombat este az M1 aktuális csatornán.

  • Így kötne békét az afgán kormány a tálibokkal

    Így kötne békét az afgán kormány a tálibokkal

    Az afgán kormány csak a szeptember 28-ra meghirdetett elnökválasztást követően hajlandó megfontolni egy “legitim” békekötést a tálib lázadókkal – közölte szombaton az afgán elnök szóvivője.