EUR: 323,08 Ft
CHF: 286,07 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Miskolc

Először született rénszarvas az állatkertünkben

A Miskolci Állatkert és Kultúrparkban – közel 35 éves története során – első alkalommal született rénszarvasborjú. A kis nőstény még május elején jött a világra, és habár néhány órával a születését követőn már lábra állt, mostanra erősödött meg annyira, hogy a látogatók is megtekinthessék, mert már folyamatosan követi anyját, sőt el is távolodik tőle, hogy önállóan ismerkedjen környezetével.

A borjú anyja tavaly év végén már vemhesen érkezett a Nyíregyházi Állatparkból Miskolcra. Igaz, a vemhesség ilyenkor még nem egyértelmű, hiszen az állat magát és leendő utódját így is védi a ragadozóktól. Gondozói csak akkor lehettek biztosak az utód sikeres megszületésében, amikor május 5-én reggel megpillantották az újszülött borjút.


Miskolcon 2012. óta láthatók rénszarvasok, és most végre szaporulatnak is örülhetünk – fotó: Veress Tamás

A rénszarvas borja mintegy hét és fél hónapos vemhességet követően jön világra. A borjú másfél hónapos korában az anyatej mellett már a felnőttek takarmányát is rendszeresen fogyasztja, de azért féléves koráig még nem mond le az anyja nyújtotta táplálékról sem. Kétéves korára válik ivaréretté. A rénszarvas agancsa egyéves korában kezd el nőni, ami a többi szarvasfélétől eltérően a nőstényeken is megfigyelhető.

A rénszarvas az Északi-sarkvidék területén honos, ahol az őslakosok számára évezredek óta létfontosságú. Míg az észak-amerikai eszkimók a vadon élő rénszarvasokra vadásznak, addig Eurázsiában mintegy 3000 éve háziasították is a fajt. Igásállatként hasznosítják, fogyasztják a tejét és a húsát, a bőrét és szőrzetét pedig ruházkodáshoz használják.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.