EUR: 326,54 Ft
CHF: 300,12 Ft
2019. augusztus 20., kedd
István

Belföld

Elpusztítják a tengerek élővilágát a műanyagok

Halak, rákok, csigák, tengeri emlősök, csodás növények és közel 269 ezer tonna, lebegő műanyag. Mindez a világ tengereiben, óceánjaiban található. A szennyezés nagyjából 1300 kék bálna tömege. Ma van az óceánok világnapja. Tegyünk valamit a tengerekért és az élővilágukért, amíg nem késő.

Sokan természetesnek veszik, hogy egy-egy bulin műanyag pálcikával keverik meg a koktéljukat, a gyorséttermekben műanyag szívószálon keresztül szürcsölik az üdítőt és műanyag fültisztító pálcikákat használnak. Az Európai Unió most arra készül, hogy a tíz legelterjedtebb egyszer használatos műanyag terméket, köztük ezeket betiltsa. Ám ez önmagában még nagyon kevés ahhoz, hogy a Föld hatalmas vízfelületei ne váljanak egy hatalmas műanyag szemétteleppé.


Scheveningen, 20016. június 23.
Boyan Slat holland feltaláló találmánya, az óceánok tisztítására megtervezett Ocean Cleanup nevű tengeri szerkezet az Északi-tengeren, a hollandiai Scheveningen partjai előtt 2016. június 23-án. Ezen a napon kezdődött meg az óceánok műanyag hulladékainak eltakarítására szolgáló Ocean Cleanup tesztelése. (MTI/EPA/Remko De Waal)

A Föld óceánjaiban több mint 268 940 tonna műanyag lebeg. Ez több mint 1.300 kék bálna hihetetlen tömege – írja a www.marineconservation.org.au

Miután a műanyag az óceánban van, a tengeri állatok egyre nagyobb szenvedésnek vannak kitéve, ugyanis bekerül a szervezetükbe ez az emészthetetlen anyag, amely fulladást, vagy éhezést eredményez. Senki ne gondolja, hogy a műanyagot könnyű eltávolítani, ugyanis egyre kisebb és kisebb darabokra esnek szét. Több mint 800 fajról tudják, hogy elfogyasztották vagy beleharaptak a tengerekben található műanyag darabokba. Mindez évente több százezer állat halálát jelenti.


A portál arról a döbbenetes tényről is beszámol, hogy már több műanyag hulladék van a Csendes-óceánon, mint a plankton és becslések szerint 2050-re több műanyag lesz a vizekben világszerte, mint hal.

Rendkívül fontos a szelektív hulladékgyűjtés
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Egy megrázó tanulmány szerint az ausztrál Vészmadár fiókái 90-100 százalékban tartalmaznak műanyagot is. 2011-ben egy kismadárnak több mint 275 darab műanyagot találtak gyomrában. Ez annyi, mint egy átlagos testalkatú ember gyomrában tíz kiló műanyag.

Amerikai tudósok kiszámolták az összes gyártott műanyag mennyiségét, és a számot 8,3 milliárd tonnára helyezték. –írja a bbc.com. Ezt a megdöbbentő mennyiséget alapvetően csak az elmúlt 65 év során hoztak létre.

A 8,3 milliárd tonnát úgy képzeljük el, mint nagyjából 25 ezer Empire State Buildings New Yorkban, vagy egymilliárd elefánt.

A teljes műanyag termelés több mint 70 százaléka jelenleg hulladék, melyekből rengeteg kerül az óceánokba is.

Hatalmas mennyiséget használunk fel műanyag palackokból
MTI Fotó: Kallos Bea

„A „Műanyag Bolygó” felé haladunk, és ha nem akarunk ilyen típusú világban élni, akkor újra meg kell gondolnunk, hogyan használunk bizonyos anyagokat, különösen műanyagokat” – mondta dr. Roland Geyer a BBC News-nak.

A Kaliforniai Egyetem kutatása szerint csak az elmúlt 13 évben 8300 millió tonna műanyag készült. A kidobott műanyag termékeknek nagyjából 9 százalékát hasznosították újra. 12 százalékukat égették el, ám 79 százalékuk a hulladéklerakókba került. A jelenlegi tendenciák 2050-re 12 milliárd tonna hulladékot jeleznek. Az újrafeldolgozási arány 2014-ben: Európa (30%), Kína (25%), USA (9%)

A legnagyobb baj az, hogy az általánosan használt műanyagok egyike sem biológiailag lebontható. Richard Thompson, a Plymouth Egyetem tengerészeti biológia professzora megjegyezte: “Ha a műanyagokat újrahasznosíthatósággal terveznék, szakértők szerint egy műanyag palackot akár 20 alkalommal is újra lehetne hasznosítani.

A Greenpeace máris egy nagyszabású kampányba kezdett, hogy megakadályozzák a műanyagok tömeges megjelenését az óceánokban.

Felhívjják a nagyvállalatokat, hogy cselekedjenek a műanyag lábnyom csökkentése érdekében és hagyják abba az olyan műanyag csomagolások készítését, amelyek egyszer használatosak.

Arra is felszólítják a kormányokat, hogy lépjenek fel e probléma megoldása érdekében olyan zárt hurkú rendszerek létrehozásával, amelyek lehetővé teszik számunkra az anyag visszanyerését és újrafelhasználását, nem pedig a hulladék megsemmisítését. A környezetvédő szervezet szerint még nem késő. Ha mindnyájan együtt dolgozunk a célért, megvédhetjük a világ értékes óceánjait a jövő generációi számára.

Már a Tiszában is sok a műanyag

Sajnos a jelek szerint itthoni vizeink is érintettek a műanyagszennyezéstől. A Parányi Plasztiktalány (PPT) projekt célja nem a pánikkeltés, hanem hogy felhívja a figyelmet a mikroműanyagok egyre súlyosabb problémájára – írja a laboratorium.hu. A “mikromuanyag.hu” oldalon egy mindeddig egyedülálló, hiánypótló tudásbázis született meg, ahol összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat, és ugyanitt folyamatosan közlik a felszíni vizeink mikroműanyag-méréseinek eredményeit.

A Parányi Plasztiktalányt elindító, működtető és finanszírozó WESSLING Hungary Kft. környezetvédelmi laboratóriuma tavaly a Tiszán és idén a Tisza-tóban más projektekhez kapcsolódóan elvégzett mérései már sajnos igazolták azt az előfeltevést, miszerint jelentős, az európai mérésekhez hasonló mennyiségű mikroműanyag található a Tiszában is. Idén megmérik az Ipoly, a Rába, a Bükkös-patak és a Duna mikroműanyag-koncentrációját (ez utóbbi esetében két ponton: Budapest fölött és alatt is végeznek majd méréseket). Így teljesebb képet adnak arról, mennyire fenyegetik környezetünket a parányi plasztikok.

Kapcsolódó Cikkek

 • Minden eszköz a rendelkezésre áll az ünnep biztonságos megrendezéséhez

  Minden eszköz a rendelkezésre áll az ünnep biztonságos megrendezéséhez

  Minden eszköz, képesség és tudás a rendelkezésre áll az államalapítás ünnepének biztonságos, mindenki megelégedésére történő megrendezéséhez kedden Budapesten – közölte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn Sopronban sajtótájékoztatón.

 • E-autós országjárás a Mobilitivel

  E-autós országjárás a Mobilitivel

  Pár éve még komoly szervezést igényelt, ha valaki elektromos autóval akarta körbejárni az országot, sőt, lehet, hogy nem is sikerült volna. Ma már azonban bátran, szinte kompromisszumok nélkül elindulhatunk elektromos autóval akár Debrecenből Szombathelyre, hiszen az NKM Mobilitás Kft.

 • Orbán Viktor: Auf Wiedersehen

  Orbán Viktor: Auf Wiedersehen

  Orbán Viktor újabb bejegyzést tett közzé közösségi oldalán. Mint ismert, a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor és Angela Merkel, miután Sopronban ökumenikus istentisztelettel emlékeztek meg az eseményről.