EUR: 322,28 Ft
CHF: 285,64 Ft
2018. december 18., kedd
Auguszta

Sport

Erősnek, gyorsnak és kitartónak kell lenni egyszerre!

Nem lehet ez olyan nehéz – gondoltuk a szerkesztőségben az országos terep-akadályfutó bajnokság bánki versenyéről. Ki is próbáltuk, lapunk szerkesztője elindult a 4 km+ verseny nyílt futamán. Nos, tévedtünk. Ehhez a sporthoz nem elég erősnek lenni, nem elég gyorsnak lenni, nem elég kitartónak lenni, ehhez a sporthoz ez mind együtt kell.

Az Országos Terep-akadályfutó Szövetség mindössze egy évvel ezelőtt, 2017-ben alakult, és versenyzőik már világ- és Európa-bajnokságra készülnek.


– Ez nem azt jelenti, hogy előtte nem létezett hazánkban ez a sport, de nem volt saját szövetsége – mondta lapunknak Rozina Tamás, a szövetség alelnöke. – Aztán két évvel ezelőtt, amikor Bánkon rendeztem versenyt, rájöttem, kell egy szövetség, amely összefogja a terepfutókat és az egyesületeket. Egy éve létezünk, azt szoktam mondani, hogy a szövetség azért alakult meg, hogy mindannyian örömmel sportoljunk. Amiben tudunk, segítünk, legyen az terepfutás, akadályfutás, városi terepfutás vagy akár egy verseny megszervezése. Edzéstanácsokat adunk, sőt edzőket is ajánlunk. És persze versenyeket szervezünk, s örömmel mondhatom, immár nemcsak itthon, de külföldön is szép sikereket érünk el.

A cél előtt még volt egy kemény akadály

A Bánkon rendezett országos bajnokságon is több ezren álltak rajthoz, köztük profi versenyzők és hobbifutók is. A 4 km+ távon ott volt lapunk sportszerkesztője is. A 17, világbajnokságon is bevezetett akadályok közül a legnehezebb talán az volt, amikor egy 50 kilós, kövekkel megpakolt zsákot kellett felvinni a hegyen mintegy 600 métert, majd vissza is kellett hozni, ám a patakban történő több mint egy kilométeres futás és úszás is komoly erőpróba volt. És a szerkesztőségben korábban kialakított álláspontunkat módosítanunk kell: ez bizony nagyon nehéz volt!


Kapcsolódó Cikkek