2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Nyíregyháza

Évadzáró a színházban

Nem csak a nyíregyházi közönségtől kap pozitív visszajelzéseket a Móricz Zsigmond Színház vezetése, a szakmai körök is elismeréssel szólnak az idei évad előadásairól. Közel százezer néző, szakmai sikerek, fesztiválmeghívások – és ez csak néhány momentum az évadból.

Kirják Róbert
(Fotó: Moments Photography )

– Az idei az első olyan évad, amelyet teljes egészében a saját szándékainknak megfelelően tudtunk megtervezni, mert nem voltak a korábbi vezetés által ránk hagyott kötelezettségeink – mondta el a Lokál Extrának Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: – Épp ezért voltam nagyon kíváncsi, hogy az előadások milyen visszhangra találnak a nézők körében. Akár a nagyszínpadi, akár a kamaraprodukciókat tekintem, a hatás túlszárnyalta az elvárásaimat. Hihetetlenül sok megerősítő levelet, Facebook-bejegyzést kaptunk, többek között a Sherlock Holmesnak is hatalmas rajongótábora alakult ki. Ez vonatkozik az Illatszertárra is, amelyet beválogattak a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába, valamint meghívták a Városmajori Szabadtéri Színpadra is. Ha a musicalkategóriát nézzük, a Chicago száz százalékig hozta az elvárásokat, bemutathatjuk a József Attila Színházban és a Siófoki Szabadtéri Színpadon, de a komolyabb hangvételű darabokat kedvelők számára is tudtunk meglepetéssel szolgálni. Minden évadban számolunk azzal, hogy a tragédiákat csak a közönség egy része szereti, ők kifejezetten kedvelték a Don Carlost, de természetesen humorból sem volt hiány, A balek egy nagyon modern felfogásban előadott bohózat, amelyről szintén csak pozitív visszajelzéseket kaptam.


Mint Kirják Róbert elmondta, a MŰvész Stúdióban bemutatott A név: Carmen című darabot játszották a nyíregyházi teátrum művészei a tatabányai MOST Fesztiválon, és meghívást kapott az őszi Vidéki Színházak Fesztiváljára. A Leenane szépe a középiskolások bérletében is szerepelt; sokan jelezték, hogy „odavoltak érte”. Az Asszony asszonynak farkasa komolyabb hangvételű darab, az erre fogékony közönség nem csalódott benne. A könnyedebb műfaj kedvelői között pedig A Rózsák háborúja volt nagyon népszerű. A Facebookon indítottak egy játékot, amelynek végén kiderült, hogy a nézők kedvenc előadása a nagyszínpadiak közül az Illatszertár, a Krúdy Kamarában és a MŰvész Stúdióban játszottak közül pedig A Rózsák háborúja volt. A gyermekeknek szóló előadások is nagyon népszerűek voltak: a Diótörő herceg, A kék pék, a Mirr-Murr kalandjai, vendégelőadásként pedig A dzsungel könyve aratott osztatlan sikert a legkisebbek között. Az Urmai Gábor által rendezett Maszmók Afrikában az Ördögkatlan Fesztiválra is meghívást kapott.

Szegezdi Róbert és Kosik Anita A név: Carmen című előadásban – a darab meghívást kapott az őszi Vidéki Színházak Fesztiváljára is
(Fotó: Sipeki Péter)

A nézőszám hihetetlen módon emelkedett, a bérletek száma pedig 13 százalékkal nőtt az idei évadban.


– Nagy örömmel és telt házzal fogadta a közönség a vendégelőadásokat – folytatta a teátrum ügyvezető igazgatója. – Közülük csak egyet emelnék ki: a parádés szereposztásban játszott Nyolc nő című darabot. Szerencsére a saját előadásainkat is hasonló érdeklődéssel fogadják a nyíregyháziak, így a kettő remekül megfér egymás mellett.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.