2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Nyíregyháza

Évadzáró a színházban

Nem csak a nyíregyházi közönségtől kap pozitív visszajelzéseket a Móricz Zsigmond Színház vezetése, a szakmai körök is elismeréssel szólnak az idei évad előadásairól. Közel százezer néző, szakmai sikerek, fesztiválmeghívások – és ez csak néhány momentum az évadból.

Kirják Róbert
(Fotó: Moments Photography )

– Az idei az első olyan évad, amelyet teljes egészében a saját szándékainknak megfelelően tudtunk megtervezni, mert nem voltak a korábbi vezetés által ránk hagyott kötelezettségeink – mondta el a Lokál Extrának Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: – Épp ezért voltam nagyon kíváncsi, hogy az előadások milyen visszhangra találnak a nézők körében. Akár a nagyszínpadi, akár a kamaraprodukciókat tekintem, a hatás túlszárnyalta az elvárásaimat. Hihetetlenül sok megerősítő levelet, Facebook-bejegyzést kaptunk, többek között a Sherlock Holmesnak is hatalmas rajongótábora alakult ki. Ez vonatkozik az Illatszertárra is, amelyet beválogattak a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába, valamint meghívták a Városmajori Szabadtéri Színpadra is. Ha a musicalkategóriát nézzük, a Chicago száz százalékig hozta az elvárásokat, bemutathatjuk a József Attila Színházban és a Siófoki Szabadtéri Színpadon, de a komolyabb hangvételű darabokat kedvelők számára is tudtunk meglepetéssel szolgálni. Minden évadban számolunk azzal, hogy a tragédiákat csak a közönség egy része szereti, ők kifejezetten kedvelték a Don Carlost, de természetesen humorból sem volt hiány, A balek egy nagyon modern felfogásban előadott bohózat, amelyről szintén csak pozitív visszajelzéseket kaptam.


Mint Kirják Róbert elmondta, a MŰvész Stúdióban bemutatott A név: Carmen című darabot játszották a nyíregyházi teátrum művészei a tatabányai MOST Fesztiválon, és meghívást kapott az őszi Vidéki Színházak Fesztiváljára. A Leenane szépe a középiskolások bérletében is szerepelt; sokan jelezték, hogy „odavoltak érte”. Az Asszony asszonynak farkasa komolyabb hangvételű darab, az erre fogékony közönség nem csalódott benne. A könnyedebb műfaj kedvelői között pedig A Rózsák háborúja volt nagyon népszerű. A Facebookon indítottak egy játékot, amelynek végén kiderült, hogy a nézők kedvenc előadása a nagyszínpadiak közül az Illatszertár, a Krúdy Kamarában és a MŰvész Stúdióban játszottak közül pedig A Rózsák háborúja volt. A gyermekeknek szóló előadások is nagyon népszerűek voltak: a Diótörő herceg, A kék pék, a Mirr-Murr kalandjai, vendégelőadásként pedig A dzsungel könyve aratott osztatlan sikert a legkisebbek között. Az Urmai Gábor által rendezett Maszmók Afrikában az Ördögkatlan Fesztiválra is meghívást kapott.

Szegezdi Róbert és Kosik Anita A név: Carmen című előadásban – a darab meghívást kapott az őszi Vidéki Színházak Fesztiváljára is
(Fotó: Sipeki Péter)

A nézőszám hihetetlen módon emelkedett, a bérletek száma pedig 13 százalékkal nőtt az idei évadban.


– Nagy örömmel és telt házzal fogadta a közönség a vendégelőadásokat – folytatta a teátrum ügyvezető igazgatója. – Közülük csak egyet emelnék ki: a parádés szereposztásban játszott Nyolc nő című darabot. Szerencsére a saját előadásainkat is hasonló érdeklődéssel fogadják a nyíregyháziak, így a kettő remekül megfér egymás mellett.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.