EUR: 331,08 Ft
CHF: 302,08 Ft
2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Egyéb Békéscsaba

Ezekre figyelj, ha diákmunkát vállalsz!

A nyári munkát vállaló diákok adózási szempontból ugyanúgy felnőttnek számítanak, ezért a bejelentésre, adófizetésre éppúgy szükség van, ami alól kivétel a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka.

A diákok szülői engedéllyel 16 éves kortól dolgozhatnak, de a nyári szünetben már a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szak- vagy középiskolába járnak. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, ezért ha a diáknak még nincs ilyenje vagy elvesztette az adókártyáját, a NAV-nál tudja igényelni a 18T34-es nyomtatványon. Még mielőtt a diák elvállalja a felkínált munkát, a NAV honlapján, az Adatbázisok rovatban le is ellenőrizheti a leendő munkáltatót, mert a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni.


Fontos tudni, hogy a diákmunkával szerzett jövedelem is az esetek többségében adóköteles. A személyi jövedelemadó mértéke 15 százalék, ezt a munkaadó adóelőlegként levonja a diák bruttó jövedelméből. Ha munkaviszonyban vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie, ezt szintén a munkáltató vonja le. A munkaadónak az adóévi összes jövedelemről és ezekről a levont közterhekről igazolást kell majd kiállítania 2019. január 31-ig, amire a diáknak szüksége lesz a 2019-es személyijövedelemadó-bevalláshoz.

Ha tanuló elvállal egy munkát, mindenképpen ragaszkodjon az írásban megkötött munkaszerződéshez, amely pontosan leírja az alapbért, a munkakört, a munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét, ez viszont csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. A munkaviszony alapján létrejött biztosítási jogviszonyt a munkáltatónak kell bejelentenie a NAV-hoz, ezzel a diákoknak nincsen feladatuk. A tanuló dolgozhat havi, heti, napi vagy órabérért, de teljesítménybért is kaphat, a minimálbért azonban minden esetben ki kell neki fizetni, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 138 ezer forint. Ha a diákok egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgoznak – ilyen az alkalmi vagy idénymunka, például a mezőgazdasági munkák –, ebben az esetben nem kötelező a szerződés megléte.


Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Esőben is jót főztek

  Esőben is jót főztek

  A dél-budai görög katolikusok csapata is főzött az első DunaFok szabadidőparkban tartott lecsófesztiválon.