EUR: 322,06 Ft
CHF: 285,23 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Békéscsaba

Ezekre figyelj, ha diákmunkát vállalsz!

A nyári munkát vállaló diákok adózási szempontból ugyanúgy felnőttnek számítanak, ezért a bejelentésre, adófizetésre éppúgy szükség van, ami alól kivétel a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka.

A diákok szülői engedéllyel 16 éves kortól dolgozhatnak, de a nyári szünetben már a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szak- vagy középiskolába járnak. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, ezért ha a diáknak még nincs ilyenje vagy elvesztette az adókártyáját, a NAV-nál tudja igényelni a 18T34-es nyomtatványon. Még mielőtt a diák elvállalja a felkínált munkát, a NAV honlapján, az Adatbázisok rovatban le is ellenőrizheti a leendő munkáltatót, mert a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni.


Fontos tudni, hogy a diákmunkával szerzett jövedelem is az esetek többségében adóköteles. A személyi jövedelemadó mértéke 15 százalék, ezt a munkaadó adóelőlegként levonja a diák bruttó jövedelméből. Ha munkaviszonyban vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie, ezt szintén a munkáltató vonja le. A munkaadónak az adóévi összes jövedelemről és ezekről a levont közterhekről igazolást kell majd kiállítania 2019. január 31-ig, amire a diáknak szüksége lesz a 2019-es személyijövedelemadó-bevalláshoz.

Ha tanuló elvállal egy munkát, mindenképpen ragaszkodjon az írásban megkötött munkaszerződéshez, amely pontosan leírja az alapbért, a munkakört, a munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét, ez viszont csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. A munkaviszony alapján létrejött biztosítási jogviszonyt a munkáltatónak kell bejelentenie a NAV-hoz, ezzel a diákoknak nincsen feladatuk. A tanuló dolgozhat havi, heti, napi vagy órabérért, de teljesítménybért is kaphat, a minimálbért azonban minden esetben ki kell neki fizetni, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 138 ezer forint. Ha a diákok egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgoznak – ilyen az alkalmi vagy idénymunka, például a mezőgazdasági munkák –, ebben az esetben nem kötelező a szerződés megléte.


Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.