EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Békéscsaba

Ezekre figyelj, ha diákmunkát vállalsz!

A nyári munkát vállaló diákok adózási szempontból ugyanúgy felnőttnek számítanak, ezért a bejelentésre, adófizetésre éppúgy szükség van, ami alól kivétel a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka.

A diákok szülői engedéllyel 16 éves kortól dolgozhatnak, de a nyári szünetben már a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szak- vagy középiskolába járnak. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, ezért ha a diáknak még nincs ilyenje vagy elvesztette az adókártyáját, a NAV-nál tudja igényelni a 18T34-es nyomtatványon. Még mielőtt a diák elvállalja a felkínált munkát, a NAV honlapján, az Adatbázisok rovatban le is ellenőrizheti a leendő munkáltatót, mert a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni.


Fontos tudni, hogy a diákmunkával szerzett jövedelem is az esetek többségében adóköteles. A személyi jövedelemadó mértéke 15 százalék, ezt a munkaadó adóelőlegként levonja a diák bruttó jövedelméből. Ha munkaviszonyban vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie, ezt szintén a munkáltató vonja le. A munkaadónak az adóévi összes jövedelemről és ezekről a levont közterhekről igazolást kell majd kiállítania 2019. január 31-ig, amire a diáknak szüksége lesz a 2019-es személyijövedelemadó-bevalláshoz.

Ha tanuló elvállal egy munkát, mindenképpen ragaszkodjon az írásban megkötött munkaszerződéshez, amely pontosan leírja az alapbért, a munkakört, a munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét, ez viszont csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. A munkaviszony alapján létrejött biztosítási jogviszonyt a munkáltatónak kell bejelentenie a NAV-hoz, ezzel a diákoknak nincsen feladatuk. A tanuló dolgozhat havi, heti, napi vagy órabérért, de teljesítménybért is kaphat, a minimálbért azonban minden esetben ki kell neki fizetni, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 138 ezer forint. Ha a diákok egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgoznak – ilyen az alkalmi vagy idénymunka, például a mezőgazdasági munkák –, ebben az esetben nem kötelező a szerződés megléte.


Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.