EUR: 336,36 Ft
CHF: 314,21 Ft
2020. január 27., hétfő
Angelika

Külföld

Ezrek torlódtak fel a Balkánon, hatalmas migránsáradat tart Európa felé

Egyre kaotikusabb a helyzet a Balkánon. Az illegális bevándorlók száma folyamatosan növekszik, a migránsok között pedig egyre több a konfliktus. Boszniában ötezren torlódnak, korábban ilyenre nem volt példa. A boszniai-horvát határ közelében szerdán este lövöldözésig fajult egy kisbusz üldözése. Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint úgy tűnik, mintha a török hatóságok lazítanának az ellenőrzésen és több menekültet engednének át valamilyen okból – írja a hirado.hu.

„A legújabb menekülthullám nem Szíriából indult, hiszen aki el akart jönni, az már eljött” – vélekedett a biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma este című műsorában. Gyarmati István szerint úgy tűnik, mintha a török hatóságok lazítanának az ellenőrzésen és több menekültet engednének át valamilyen okból, amivel Görögország nem tud megbirkózni.


Hozzátette, régi probléma, hogy a görögöknek nincs elég energiájuk, pénzük, struktúrájuk és intézményük, de „nem is igazán strapálják magukat”. Görögország korábban arra hivatkozott, hogy kapacitásbeli, nem pedig adminisztrációs gondjaik vannak, hiszen legutóbb arra hivatkozott az ország vezetése, hogy sokkal gyorsabban megy majd a kérelmek elbírálása, ha elfogadják az új menekültügyi törvényt. Gyarmati István szerint ez elképzelhető a jövőben.

A migráció a helyzet felismerésének függvénye

A nemrégiben Ausztriában történt eseményekről – így például arról, hogy az ország vezetése kilátásba helyezte, hogy kerítést épít a déli határon – azt mondta a szakértő, hogy minden lehetséges út lezárul Németország felé és keletkezik egy zsákutca. Megjegyezte, úgy tűnik, hogy az országok ennek a zsákutcának a végét megpróbálják a saját határuk előtt kialakítani.


„Egyre rosszabb lesz ez a helyzet, kérdés, hogy mennyire fogják tudni ezt megvalósítani. Az osztrákok biztos meg tudják csinálni, mi is meg tudtuk csinálni. Lehet vitatkozni, hogy ezt így kell, vagy nem így kell, de az ténykérdés, hogy a macedónok is megpróbálják csinálni, pedig Macedóniában egy baloldali kormány van hatalmon” – fejtette ki.

Hozzátette, a probléma nem jobboldal, vagy baloldal kérdése, hanem a helyzet felismerése és a kényszerek felismerésének a függvénye.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Nagyon gyorsan terjed a koronavírus Kínában

  Nagyon gyorsan terjed a koronavírus Kínában

  Egyre gyorsabb ütemben terjed az országban az új koronavírus, amely már a lappangási időszakban is fertőző – jelentette ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnap.

 • Egyre több migráns érkezik a tengeren, ha enyhül az idő

  Egyre több migráns érkezik a tengeren, ha enyhül az idő

  Az időjárás enyhülésével a tengeren keresztül Spanyolországba és Olaszországba érkező illegális bevándorlók száma növekedni fog a kutatók és a titkosszolgálatok prognózisa szerint – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombat este az M1 aktuális csatornán.

 • Egyre több a halott a földrengésben

  Egyre több a halott a földrengésben

  Legkevesebb 29 ember veszítette életét a legújabb adatok szerint a péntek esti délkelet-törökországi földrengésben – jelentette az Anadolu török hivatalos hírügynökség a katasztrófavédelemre (AFAD) hivatkozva szombaton.

 • Koronavírus gyanú egy moszkvai szállodában

  Koronavírus gyanú egy moszkvai szállodában

  Egy észak-moszkvai szálloda nyolc vendégét vitték kórházba szombaton magas lázzal, jelenleg vizsgálat alatt állnak, hogy kiderüljön, a tüdőgyulladást okozó új koronavírus fertőzte-e meg őket – tájékoztatta a TASZSZ orosz hírügynökséget egy egészségügyi forrás.