2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Egyéb Zalaegerszeg

Fazekasok, keramikusok munkáiban gyönyörködhettünk

Új helyszínnel és ingyenes belépéssel várta vendégeit az idei nagyszabású XIV. Zalaegerszegi Országos Fazekas-Keramikus Találkozó és Fesztivál. Zalaegerszeg, a Göcsej kapujában büszke a vidék hagyományaira, népi kultúrájára.

A fazekasfesztivál a zalai, vasi „gölöncséreknek”, gyönyörű mesterségüknek állít emléket mai utódaik seregszemléjének megszervezésével. Évente gyönyörködhetünk a Magyarország különböző tájegységeit reprezentáló edényekben, hisz a meghívást elfogadó mestereken keresztül megismerhettük Tiszafüred, a Sárköz, az Őrség, Szekszárd, Barcaság, Nádudvar, az Alföld, Észak-Magyarország és az erdélyi fazekasközpontok gyönyörű edényeit és a mai keramikustörekvéseket. Az ország minden tájáról és a határon túlról is érkeztek fazekasok a találkozóra, amelyet a Zala Megyei Népművészeti Egyesület rendezett.
A Gébárti Kézművesek Háza melletti parkban kirakodóvásárral, jurtakiállítással bemutatókkal és népzenei műsorokkal várták az érdeklődőket két napon át. Idén közel félszáz fazekas és keramikus vett részt a fesztiválon. A sátrakban jól megfértek egymás mellett a népi stílusú és a modernebb hangulatú portékák. Amíg az érdeklődők ezeket nézegették, addig a mesterek a korongozóverseny feladatának, az egyenes nyakú tejesedény elkészítésének láttak neki. Csuti István etnográfus, a zsűri elnöke elmesélte, hogy ez az edényforma a zalai régió jellemzője volt. Míg a környékbeli fazekasok játszva formázták, a távolabbi területekről érkezőknek nehezebb volt a feladat. Az elbírálásnál döntő szempont volt, hogy kinek sikerült a legjobban utánoznia az eredeti formát.
A szervezők célja a találkozó összehívásával elsősorban az volt, hogy megismerjék azt a több mint három évtizedes munkát, amit az új kézműves nemzedék kineveléséért tesznek. Bizony kevés az olyan alkalom, amikor fazekasok egymással is találkozhatnak, méghozzá csodálatos környezetben. Mindenki jól érezte magát a változatos gyermek- és felnőttprogramoknak köszönhetően. Mindemellett az idei rendezvény nemzetközivé nőtte ki magát, hiszen egy projektnek köszönhetően Horvátországból 10 partner is érkezett a határon átnyúló barátság és szakmaiság jegyében. A zalai egyesület reméli, hogy ez a tapasztalat kiváló az egykori helyi hagyományok továbbörökítésére.

Kapcsolódó Cikkek