EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Zalaegerszeg

Fazekasok, keramikusok munkáiban gyönyörködhettünk

Új helyszínnel és ingyenes belépéssel várta vendégeit az idei nagyszabású XIV. Zalaegerszegi Országos Fazekas-Keramikus Találkozó és Fesztivál. Zalaegerszeg, a Göcsej kapujában büszke a vidék hagyományaira, népi kultúrájára.

A fazekasfesztivál a zalai, vasi „gölöncséreknek”, gyönyörű mesterségüknek állít emléket mai utódaik seregszemléjének megszervezésével. Évente gyönyörködhetünk a Magyarország különböző tájegységeit reprezentáló edényekben, hisz a meghívást elfogadó mestereken keresztül megismerhettük Tiszafüred, a Sárköz, az Őrség, Szekszárd, Barcaság, Nádudvar, az Alföld, Észak-Magyarország és az erdélyi fazekasközpontok gyönyörű edényeit és a mai keramikustörekvéseket. Az ország minden tájáról és a határon túlról is érkeztek fazekasok a találkozóra, amelyet a Zala Megyei Népművészeti Egyesület rendezett.
A Gébárti Kézművesek Háza melletti parkban kirakodóvásárral, jurtakiállítással bemutatókkal és népzenei műsorokkal várták az érdeklődőket két napon át. Idén közel félszáz fazekas és keramikus vett részt a fesztiválon. A sátrakban jól megfértek egymás mellett a népi stílusú és a modernebb hangulatú portékák. Amíg az érdeklődők ezeket nézegették, addig a mesterek a korongozóverseny feladatának, az egyenes nyakú tejesedény elkészítésének láttak neki. Csuti István etnográfus, a zsűri elnöke elmesélte, hogy ez az edényforma a zalai régió jellemzője volt. Míg a környékbeli fazekasok játszva formázták, a távolabbi területekről érkezőknek nehezebb volt a feladat. Az elbírálásnál döntő szempont volt, hogy kinek sikerült a legjobban utánoznia az eredeti formát.
A szervezők célja a találkozó összehívásával elsősorban az volt, hogy megismerjék azt a több mint három évtizedes munkát, amit az új kézműves nemzedék kineveléséért tesznek. Bizony kevés az olyan alkalom, amikor fazekasok egymással is találkozhatnak, méghozzá csodálatos környezetben. Mindenki jól érezte magát a változatos gyermek- és felnőttprogramoknak köszönhetően. Mindemellett az idei rendezvény nemzetközivé nőtte ki magát, hiszen egy projektnek köszönhetően Horvátországból 10 partner is érkezett a határon átnyúló barátság és szakmaiság jegyében. A zalai egyesület reméli, hogy ez a tapasztalat kiváló az egykori helyi hagyományok továbbörökítésére.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.