2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Belföld

Fekete Péter: Áldást kérnék a kultúra közvetítőire és fogyasztóira

A magyar kultúráért felelős új államtitkárt interjút adott a Figyelőnek, amelyben többek közt beszámol céljairól és terveiről, de arra is reagál, hogy az ellenzéki sajtó gúnyos hangnemben írt róla cirkuszi bűvész múltja miatt.

Az államtitkár a hetilapnak elmondta, ha újra a Vatikánban járna, ahol legutóbb áldást kért a pápától a cirkuszművészekre, most ugyanezt a kultúra közvetítőire és fogyasztóira kérné. Hozzátette: “Azokra, akik őrzik és továbbadják a kultúrát, de kérném az áldást azokra is, akik fogyasztják vagy fogyasztani fogják. Akiket fel kell kutatnunk, akiknek meg kell mutatnunk az utat, hogy használni tudják a mások által őrzött értékeket.”


Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy szeretné azokhoz is eljuttatni a minőségi kultúrát, akik nem nagyon tudtak találkozni vele. “De hogy tudjuk megszólítani azokat a lakótelepek nyolcadik emeletén, a megyeszékhelytől távol eső kistelepülések udvarain, az aluljárókban vagy gyerekközösségekben élőket, akiknek a minőségi kultúra nem a mindennapjaik része? Hogy tudjuk eljuttatni hozzájuk az értékeket, amelyek révén jobb, gazdagabb lehet az életük? Arra kérném az áldást, hogy az elkövetkező két-három évben utat találjunk hozzájuk” – mondta.

Fekete reagált arra is, hogy hiába a sok színházvezetői siker, a nemzetközi tapasztalok, az ellenzék csak elővette, haladó sajtója főcímben hozta, hogy egy volt cirkuszi bűvész lesz a kulturális államtitkár.


“Ez egy magas labda. De ahogy a színházi művészethez, úgy a minisztériumi munkához is hozzátartozik a humor, és ezt én egyáltalán nem bánom” – vélekedett.

Az államtitkár a kérdésre, miszerint azt lehet olvasni az ellenzéki sajtóban, vagy hallani Brüsszelből, hogy a magyar kormány ellenséges a civil társadalommal, úgy fogalmazott: egyik első dolga lesz külföldi példákat keresni az állam kultúrafinanszírozó tevékenységével kapcsolatban.

“Mutassuk meg Európának, mutassuk meg Brüsszelnek, hogy az, amit mi csinálunk, hogyan is működik. Például mérésekkel. Egyik első feladatomnak tekintem, hogy összevessem a környező, illetve az európai országokból azokat a számadatokat, amelyek konkrétan, mérhetően, egymással összehasonlíthatóan bemutatják, mit tesz az állam a kultúra érdekében. Látni szeretném például, hogy a hazai bábszínházak támogatása a skót, a walesi, az angol kulturális költségvetéshez képest milyen. Ezt követően munkatársaimmal kidolgozunk egy európai színvonalú javaslatcsomagot és megvalósítási stratégiát. Az talán válasz lesz a sajtó és Brüsszel kérdéseire is” – jelentette ki.

Kapcsolódó Cikkek