EUR: 323,08 Ft
CHF: 286,06 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Ózd

Fél évszázada érettségiztek

Volt egyszer egy Buga Jakab Gimnázium és annak 1964-ben volt egy 40 fővel indult osztálya, akik közül 32-en érettségiztek. Sokan továbbtanultak, szétszóródtak, de az osztálytalálkozókra a nagy többség igyekszik vissza az alma materbe. Így volt ez május végén is.

Az 50-es évek elején olyan sok gyerek született a kohászvárosban, hogy a 60-as években telítődött a József Attila Gimnázium. A helyhiány miatt új iskola után néztek, így esett a választás a Kiserdőkalján álló épületre, amelyben egy időben a gépipari technikum is működött. Az 1964-ben elindított új oktatási intézmény első tanulói voltak azok a nyugdíjasok, akik a napokban emlékeztek a fél évszázados eseményre. A négyéves tanulmányi időszakban voltak változások az osztálynévsorban, így fordulhatott elő a következő számtani furcsaság. Tehát az osztálylétszám 40 fő volt, 19-en még élnek, mégis 14 egykori barátjukért, osztálytársukért gyújtottak egy-egy szál gyertyát. A összejövetelre 16-an érkeztek Ózdról és az ország számos területéről, Zalaegerszegről, Lentiből, Debrecenből, Siófokról és a fővárosból. Összetartó csapat, hiszen az érettségi után ötévente gyűltek össze, így telt el 30 esztendő,  azóta viszont szinte évente megszervezik a találkozót.


Fotó: Lokál
Ötven éve nem szakadtak el egymástól

A rendezvény egyik fő mozgatórugója Révay Zoltán kőfaragó mester, aki elmondta, hogy különösen csibész társaság volt az övék, kiváló tanárokkal. A négy év alatt Kiss Gyula és Petz Rudolf volt az osztályfőnök, előbbit jó nevű birkózóként is ismerték, aki osztálykirándulásokon földre vitte a magabiztos, fölényes tanítványait, így mutatva meg, hol a helyük. Révay készítette az egykori iskola falán látható márványtáblát is a 39. osztálytalálkozóra, ahová meghívták Szabó Gyula színművészt, a névadó Buga Jakab alakítóját. Arról megoszlanak a vélemények, ki találta ki, hogy  a Tenkes kapitánya filmsorozat szereplőjének nevét kapja az iskola, de többen a mindig vidám Barna Zoltán tanár urat sejtik a háttérben. A mostani jó hangulatú rendezvény az egykori osztályteremből indult, amelyben egyedüliként még hagyományos tábla áll, ahogy 50 évvel ezelőtt, folytatásként pedig az aCapella Étteremben sorolták az egykori diákcsínyeket, a szép emlékeket. A nap végén pedig jött a fogadkozás: jövőre veletek, ugyanitt!

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.