EUR: 331,08 Ft
CHF: 302,08 Ft
2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Külföld

Felszámoltak egy migránstábort egy párizsi egyetemen

Rendőrök számoltak fel kedd reggel egy migránstábort a Párizshoz közeli Saint-Denis egyetemén, ahova még januárban a rektor engedélyével a diákok egy csoportja telepítette be az illegális bevándorlókat.

A rendőri erők kora reggel jelentek meg a Paris 8-as egyetem, amelynek egyik szárnyát foglalta el csaknem hatvan migráns a diákok támogatásával.


Az épület első emeletén egy teraszon mintegy hetvenen emberi láncot formáltak az utolsó harminc migráns köré, hogy a rohamrendőrök ne tudják őket kivinni a campusról. A rendőrség végül könnygázzal oszlatta szét a migránsokat támogató diákokat és aktivistákat, majd a bevándorlók ellenállás nélkül kimentek az épületből és felszálltak egy buszra, amellyel a prefektúra tájékoztatása szerint 7 órakor elhagyták az egyetemet.

A bevándorlókat a közeli Raincy egyik sporttermébe szállították, ahol mindenkinek megvizsgálják a helyzetét.


A 22 ezer hallgatót oktató, észak-párizsi egyetem egyik szárnyában január 30. óta éltek az elsősorban nyugat-afrikai országokból származó, valamint szudáni és eritreai migránsok, akiket egy diákkollektíva az egyetem vezetésének engedélyével telepített be az épületbe. A rektor június 17-ig engedélyezte a helyfoglalást, utána rendőri kiürítést helyezett kilátásba.

A bevándorlók, mielőtt januárban beköltöztek az épületbe, egy utcai migránstáborban éltek.

“Esett a hó, mínusz 10 fok volt, nem hagyhattuk őket az utcán” – mondta a Le Monde című napilapnak egy filozófia szakos hallgató, aki más diákokkal együtt az egyetemre beköltöztetett migránsok adminisztratív helyzetének rendezését kérte a rendőrségtől.

Az egyetemen, amelyet egyébként április és június között az új felvételi rendszer elleni országos diákmegmozdulás keretében teljesen elfoglaltak a diákok – szünetelt az oktatás is -, a tantermeket hálótermekké alakították át, a migránsokat a diákok és a helyi lakosok egymást felváltva látták el.

Annick Allaigre, az egyetem rektora egyesével megvizsgálta minden migráns helyzetét, és a helyi prefektúrának átadott egy 133 nevet tartalmazó listát olyan emberekről, akik szerinte védelemre szorulnak Franciaországban. A prefektúra most ellenőrzi, hogy a kedd reggel elszállított hatvan migráns neve szerepel-e a listán. A bevándorlók korábban csoportos és automatikus legalizálást szerettek volna elérni a hatóságoknál, de ezt a megoldást a kormány visszautasította.

A kiürítési döntést felgyorsította az, hogy hétfőre virradó éjjel megrongálták az egyetem egyik épületét, illetve az intézmény egyik alkalmazottjánál a rüh tünetei jelentkeztek.

Kapcsolódó Cikkek

  • Európa meggyengült Juncker alatt

    Európa meggyengült Juncker alatt

    Meggyengült Európa az elmúlt öt évben Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének a tevékenysége alatt – mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szombat este az M1 aktuális csatornán.

  • Így kötne békét az afgán kormány a tálibokkal

    Így kötne békét az afgán kormány a tálibokkal

    Az afgán kormány csak a szeptember 28-ra meghirdetett elnökválasztást követően hajlandó megfontolni egy “legitim” békekötést a tálib lázadókkal – közölte szombaton az afgán elnök szóvivője.