EUR: 323,10 Ft
CHF: 286,87 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Életmód

Felzárkóztak a világ élvonalához a magyar sajtok

Hatalmas gasztronómiai élményt nyújtó sajt- és borkóstoló részesei lehettek lapunk munkatársai. A fővárosi Hold utcai piacon megtartott bemutatón a Zsendice sajtszaküzlet kínálatából kaphattunk ízelítőt. Mindez a Magyarországon gyártott kézműves sajtok népszerűsítésére indult kampány keretében történt, amelynek címe: „A magyar sajt jó!”

A hazai gasztronómia fantasztikus léptékben fejlődik. Ezt egyebek mellett kiválóan mutatja, hogy a budapesti Onyx étterem tavasszal megkapta második Michelin-csillagát. A fogyasztók is egyre igényesebbek, legyen szó borokról vagy éppen sajtokról. Éppen ezért kíváncsian foglaltunk helyet az asztalnál, hogy eldönthessük, valóban kiváló minőségű sajtokat, illetve borokat kínálnak-e nekünk.


A kóstolót megelőzően Sándor Tamás bükki sajtmester – akiről a Lokál már korábban is írt, abból az alkalomból, hogy 2017-ben másodszor is elnyerte az Év sajttermelője címet – tartott előadást. Érdekességként megemlítette, hogy a magyar sajtok a XVIII. században még uradalmakban készültek, ahol olasz és svájci sajtmesterek voltak a készítők. Az azt követő mélypontok után manapság egyre többen kezdenek sajtkészítésbe, és a szakmai fejlődés a rendszerváltás óta töretlen. Papp Gergely, a Capella Kecskesajtok egyik tulajdonosa arról beszélt, hogy 2015-ben indították el vállalkozásukat, és jelenleg hatvan fajtatiszta alpesi kecskeanyát tartanak. A kóstolót levezénylő Mészáros Gabriella nemzetközi borszakértő, borakadémikus szerint a magyar sajtok között egyre több az olyan, amely nemzetközi mérce szerint is kiváló. A kóstolót friss kecskesajttal kezdtük, amelyhez üde Sárgamuskotályt kortyoltunk a Hilltop Pincészettől. Ezt követően Sándor Tamás sajtmester lágy sajtja került terítékre, amelyhez Gál Lajos Egerszóláti Olaszrizlingjét szolgálták fel. A valóban remek sajtok mellé sorra került még Vida Péter és Kovács Nimród egy-egy vörösbora, majd zárásként a Demetervin Tokaji Édes Szamorodniját ízlelhettük meg. Bátran mondhatjuk: ezek a sajtok a remek borokkal együtt valóban megállnák a helyüket a világ bármely pontján.

Kapcsolódó Cikkek