2019. szeptember 20., péntek
Friderika

Egyéb II.kerület XI.kerület XII.kerület

Fiatalok, irány a zsebkönyvautomaták, irány a nyári színház!

A Sztalker Csoport kezdeményezésére a közelmúltban nyolc Poket zsebkönyv-automatát helyeztek ki a főváros forgalmas részein, Budán a Széll Kálmán téren, a Déli pályaudvarnál és a Móricz Zsigmond körtéren. A Vecsei H. Miklós és ifjabb Vidnyánszky Attila fiatal alkotóművészek által létrehozott színházi csapatnak az volt a szándéka, hogy menővé tegye az olvasást az ifjúság körében. Ez annyira bejött, hogy villámgyorsan kiürültek a 990 forintért okostelefon-méretű jó könyveket tartalmazó automaták. A Múzeumok Éjszakájára sikerült újratölteni öt automatát.

– Örömmel jelentjük, hogy Weöres Sándor 105. születésnapján a Poket végre újraindul! A Múzeumok Éjszakáján öt automatát üzemeltünk be ismét, ráadásul egy meglepetésprojekttel – városszínező jeligével –, amely az automaták alsó polcain található. Maradjatok offline! – tájékoztatott Vecsei H. Miklós színművész, dramaturg, író, aki állandó alkotótársával, ifjabb Vidnyánszky Attilával Faulkner Míg fekszem kiterítve című művét fordítja le a saját színházi nyelvére, és mutatja be a Sztalker Csoport virtuális társulata az Ördögkatlan Fesztiválon, majd augusztus 9-én a Szentendrei Teátrumban.


– Ez az első önálló produkciónk a Sztalker virtuális társulatával, amelyet a Fb-on folyamatosan mutatunk be a közönségnek. Faulkner műve szürreális regény 1930-ból. Egy falusi édesanya története, akinek az a kívánsága, hogy ha meghal, az öt fia vigye ki a koporsóját a temetőbe. Csak fiúk játszanak az előadásban, és Törőcsik Mari adta a hangját az édesanyának.

– A mondanivalót valahogy úgy lehetne megfogalmazni, hogy miért nehéz ma együtt maradni az embereknek? Erre keressük, ha nem is a válaszokat, de igyekszünk érdekes kérdéseket feltenni – fejtette ki Vecsei, aki ezúttal nem játszik az előadásban, hanem a Faulkner-szöveget ültette át a mai korba magyar nyelven.


– Saját generációnk nyelvén akarjuk megjeleníteni a történeteket, a színház nem múzeum. Az Arany-, Petőfi-estünknek sincs semmi közük az irodalomkönyvekhez, úgy kell elmesélni ennek a két embernek a barátságát, az életüket, annak a kornak a történetét, hogy újra érdekes legyen a mai fiataloknak. Hogy ne csak gúnyosan emlegessék a forradalom és szabadságharc idejét, azokat a költőket és hazafiakat, hanem tudjanak számukra is ismerős érzéseket, vágyakat mögé párosítani – mondta ifj. Vidnyánszky. A Míg fekszem kiterítve rendezője azt a szándékukat is elárulta: „El kell tudnunk ültetni a mi generációnkban és a kamaszokban, hogy elsődlegesen emberek legyenek. Én elsősorban a »hogyanban« hiszek és nem a »mitben«.”

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

    Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

    Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.