EUR: 323,15 Ft
CHF: 287,31 Ft
2018. december 10., hétfő
Judit

Belföld

Fidesz: A gazdasági és a fizikai biztonságra épül a jövő évi költségvetés

A gazdasági és a fizikai biztonságra épül a jövő évi költségvetés – hangoztatta Bánki Erik a Fidesz álláspontját ismertetve szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának kormánypárti elnöke egészen kiválónak minősítette a parlament előtt fekvő javaslatot, amelynek négy pillére van: a gazdasági növekedés fenntartása, az ország biztonságának további erősítése, a családok további támogatása, és a teljes körű foglalkoztatottság elérése.


Kiemelte, hogy a jövő évi költségvetés nemcsak a deklarációk szintjén, hanem a számok tekintetében is nagyvonalú a biztonsági kérdéseket illetően, hiszen 159 milliárddal nőne a védelmi-biztonsági forrás.

Kitért arra is: az a legfontosabb, hogy ne csak a fizikai biztonságot tudják megőrizni, hanem a magyar gazdasági vállalkozásokat, a Magyarországon befektetőket, a családokat is biztonságban tudják. Folytatják a gazdasági fejlesztéseket, jövőre 4,1 százalékos GPD-növekedéssel számolnak – jelezte a fideszes politikus. Ez az unió átlagának közel duplája – jegyezte meg.


Bánki Erik azt mondta: a családok megerősítését szintén kiemelten kezeli a jövő évi költségvetés. Több mint 400 milliárd marad a családoknál, ez tíz százalékos bővülés az idei évhez képest.

A munkahely-teremtésben is további bővüléssel számolnak, a 2017-es 123 ezres mértéket szeretnék megtartani. Ha a következő évben is hasonló ütemben tud bővülni a gazdaság és a munkahelyteremtés, akkor akár már 2019-re elérhetik a teljes körű foglalkoztatottságot – jelezte. Felidézte, hogy 2010-ben az Orbán-kormány megalakulásakor 10 év alatt vállalták egymillió új munkahely létrehozását.

Bánki Erik megjegyezte még, hogy közel 4000 milliárdot tartalmaz a költségvetés tervezete fejlesztésekre. Ennek mindösszesen egyharmadát teszik ki az uniós források, a többi a nemzeti költségvetésből származik.

A nyugdíjak 2,7 százalékkal emelkedhetnek, amihez nyugdíjprémium is kapcsolódhat majd.

Az ország pénzügyi biztonsága miatt tartotta fontosnak, hogy a tartalék másfélszerese az ideinek, azaz 360 milliárd forint lenne.

Összegzése szerint alapjaiban, céljaiban és a számaiban is jól teljesíthető, valamennyi magyar család számára előrelépést biztosító költségvetés a jövő évi.

Kérdésre azt mondta: a cafeteria nem szűnik meg, mértéke nem változik, a rendszerét szeretnék egyszerűsíteni, átláthatóbbá tenni. Hozzátette: most folyik az egyeztetés, és ha olyan javaslatok érkeznek, amelyek alapján a juttatás mértéke nem csökkenne, s az azt terhelő járulék szintje nem nőne, akkor erre a kormány nyitott.

További, az otthonápolást végzőkre vonatkozó felvetésre elmondta: nagyra tartják, akik családtagjaik otthoni ápolásában aktív részt vállalnak, s ezt eddig is támogatták. A kormány megnézi, hogy a költségvetés teherbíró képessége alapján milyen további támogatások lehetségesek – közölte.

Kapcsolódó Cikkek