2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Veszprém

Folytatódott az ezeréves sólyi templom helyreállítása

Az ezeréves keresztény templomban egy XIII. századi freskót, egy pasztofóriumot, illetve a reformáció korabeli festéseket sikerült feltárni és konzerválni.

Bikádi László Károly és Ovádi Péter mutatták be a templom felújítását (fotó: Domján Attila)

Sóly templomának első írásos említése 1009-ből származik, itt írta alá I. István király azt az okiratot, amely egyben a történelmi vármegyerendszer első írásos említése is. Györffy György történész István király és műve című történelmi alapmunkájában Sólyt Koppány és István csatájának színhelyeként jelöli meg, és ezt igazolták a templommal kapcsolatos régészeti kutatások is. Már 1985-ben elkészült a templom komplett helyreállítási terve, amelynek megvalósulását a berhidai földrengés hiúsította meg.


A kormány már korábban megígérte a templom helyreállítását. Az egyházközség januárban 10 millió forintot kapott a Miniszterelnökség építészet- és építésügyi munkáját támogató Lechner Tudásközponttól.

A sólyi templom a magyar kereszténység egyik első szent helye (fotó: Domján Attila)

A munkálatok első szakasza most zárult le, amiről sajtótájékoztatón számolt be Bikádi László Károly református lelkipásztor. Elmondta, az ezeréves keresztény templomban egy XIII. századi freskót, egy pasztofóriumot, illetve a reformáció korabeli festéseket sikerült feltárni és konzerválni.


– A falak teljes helyreállításán túl a tervek között szerepel a festett kazettás mennyezet és a karzat visszahozatala is az Iparművészeti Múzeumból – mondta. Kiemelte, annak ellenére, hogy a templom református és katolikus jegyeket is magán hordoz, minden keresztény ember emlékhelye.

A templom középkori épületrészeket, freskókat is tartalmaz (fotó: Domján Attila)

A kormánynak fontos a keresztény kultúra ápolása, hiszen erre lehet alapozni a jövőnket. A kormánypártok nem véletlenül eszközöltek ez irányú módosításokat az alkotmányban – mondta Ovádi Péter országgyűlési képviselő, aki szerint Sóly a keresztény kultúra egyik magyarországi bölcsője, ezért különösen örvendetes, hogy a kormány egy ilyen fontos helyszín rekonstrukciójára adott támogatást.

Idevág, hogy 2018 a Navracsics Tibor által elindított Kulturális Örökség Európai Éve az unióban. A Kulturális Örökség Európai Éve 2018 fő célja, hogy minél több embert ösztönözzön az egyetemes európai kultúra felfedezésére és kutatására, valamint megerősítse polgáraiban az európai azonosságtudatot, az európai családhoz tartozás érzését. A tematikus év hazai megvalósítását a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közösen koordinálja.

Kapcsolódó Cikkek