2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Sopron

Fújjátok ki a gőzt, gyerekek!

Hivatalosan is megkezdődött a vakáció. A nyári napközit Sopronban második éve a Deák Téri Általános Iskola biztosítja. Asbóth Imre igazgató szerint nagy szükségük van a gyerekeknek a kikapcsolódásra.

– Mindig akadnak gyerekek, akiknek a szülei nyáron is dolgoznak, így az alsó tagozatos diákok nyári napköziben lehetnek. Hogy készülnek a következő időszakra?


Az iskola gazdag programkínálattal készül nyárra is
Fotó: Deák Téri Általános Iskola

– Sopronban régi jól bevált rendszer, hogy az általános iskolák vetésforgóban látják el ezt a feladatot, amit teljes egészében Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata finanszíroz. Mi második éve végezzük ezt a munkát, így már van benne némi tapasztalatunk. Egyre nagyobb számban járnak nyári napközibe a gyerekek: idén 533 gyermek felügyeletét kérték. Ez nem jelenti azt, hogy mindennap jönnek, hetente általában 200-250 tanuló lesz jelen, de a csúcshéten 300 gyerekkel is foglalkozunk.

Fontos, hogy a gyermek “szabaduljon” a nyáron az elektronikai kütyüktől
Fotó: Deák Téri Általános Iskola

– Milyen programok várják őket?
– A kollégákkal már korábban leültünk, hiszen a nyári napközi összeállítása komoly előkészítő munkát igényel. A lehető legszínesebb programot próbáljuk kínálni. Autóbuszos kirándulások, strandolások, uszodalátogatások, múzeumi foglalkozások várják a fiatalokat, de ellátogatunk a helyi tv-stúdióba is. És reméljük, hogy idén is belefér majd egy-egy kötetlenebb pizzázás vagy fagyizás.
– Általában hány hétig járnak nyári napközibe a gyerekek?
– A legideálisabb az lenne, ha a gyerekek maximum három-négy hetet töltenének el nyári napköziben, többet nem. Hiszen a szülőknek is van szabadságuk, és sokan igénybe vehetik a nagyszülők segítségét. Kicsit szomorúan tapasztaltam, hogy hatvan olyan gyerek van, aki a teljes nyári szünetet az iskola falai között tölti. Igaz, gazdag programok között, de szeptember 3-án úgy fognak belépni az iskolába, hogy a szünidőt is itt töltötték.
– Ezek szerint a gyerekeknek is szükségük van a pihenésre?
– Természetesen. Persze biztosan sokan vannak, akik a munkaerőpiac adta kiszolgáltatott helyzet miatt nem tudják máshogy megoldani.


Mozgalmas volt az év a Deák Téri Általános Iskolában
Fotó: Deák Téri Általános Iskola

– Mi az előnye egy tábornak?
– Nagy előnye, hogy nem az iskola falai között zajlik. A bentlakásos táborokban például igazán szép élményekkel gazdagodnak a gyerekek. Saját tapasztalataink alapján tudom mondani, hogy a Balaton-felvidéken és a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban is szerveztünk népművészettel, hagyományőrzéssel, kerékpározással tarkított programokat. Ilyenkor a gyerekek egészen máshogy ismerik meg a pedagógusokat, és nagyon jól érzik magukat, kialakul egy közvetlenebb pedagógus-diák kapcsolat.
– A nyári szünetben azért a tankönyveket is érdemes elővenni?
– Véleményem szerint a pihenés, a feltöltődés sokkal többet ér, mintha konkrétan tananyaggal sulykolnánk a gyerekeket. A foci, strand, kerékpározás, mind-mind hasznos. A gyermek, amennyire csak tud, szabaduljon meg az elektronikai kütyüktől és a képernyőtől. Azok is nagyon jók, de csak mértékkel. És amikor van lehetőségük, olvassanak.

Állandó programokat szerveznek az iskolai falai között is
Fotó: Deák Téri Általános Iskola

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.