EUR: 324,32 Ft
CHF: 285,19 Ft
2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Belföld

Gömbvillám robbant a buszmegállóban

Egy felrobbanó gömbvillám okozhatta az eső elől a fa alá menekülő négy asszony rosszullétét az osztrák határ menti Zsirán. Valamennyien a helyi szociális intézet dolgozói, akik már otthon lábadoznak.

A zsirai szociális otthon gondozónői egyik délután Zsirán, a Rákóczi úton épp a buszra vártak, amikor hatalmas felhőszakadás érte el a Győr-Moson-Sopron megyei falut. Az eső elől egy terebélyes fa alá húzódtak, ott érte őket a villámcsapás. A buszmegállóval szemközt lakó kisfiú, Keve éppen tévét nézett, amikor az ablaka előtt feltűnt egy gömbvillám.


– Képzeld, anya, egy piros gömböt láttam az ablakunk előtt lebegni, a belseje fehér volt. Amikor felrobbant, akkor jöttem rá, hogy gömbvillám volt. A tévénk ezért ment tönkre – mesélte izgatottan a kisfiú hazaérkező édesanyjának, Tóthné Kőrösi Zsófiának. – A detonáció pillanatában a villanyoszlopról szikraeső hullott, míg az út másik oldalán, a fa alatt várakozók közül négy asszony azonnal a földre zuhant. Mindannyiuknak zsibbadt a lába, nem tudtak talpra állni. Volt, aki égési sérülést szenvedett, másnak 260 fölé szökött a vérnyomása, és akadt, akit súlyos szempanaszokkal vittek kórházba.

Amikor az autóbusz megérkezett a megállóba, a mentők már a füvön fekvő asszonyokat vizsgálták. A buszon több gyerek is sírva fakadt, mikor felismerte a sérültek között az édesanyját. Azóta mindenkit kiengedtek a kórházból, otthon lábadoznak, de a lelki sérüléseik nehezebben gyógyulnak. Nehezükre esik felidézni a történteket, ezért nyilatkozni sem akartak. Egyikük annyit elárult, csodaszámba megy, hogy valamennyien életben maradtak. A zivataros időszak azóta is megviseli őt, összerándul, ha mennydörgést hall. Egyébként a zsirai Rákóczi útra gyakran csap le az istennyila. Egy hónapja a buszmegállótól kőhajításnyira lévő cseresznyefát, tavaly pedig a másik irányban egy szelídgesztenyefát hasított ketté a villám.


 

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Stratégiai érdek, hogy Magyarország maradjon Kína első számú partnere

  Szijjártó: Stratégiai érdek, hogy Magyarország maradjon Kína első számú partnere

  Magyarországnak gazdasági és stratégiai érdeke, hogy továbbra is Kína első számú gazdasági, kereskedelmi és befektetési partnere maradjon a közép-európai térségben – jelentette ki kedden New Yorkban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akinek az ENSZ-közgyűlés aznap megnyílt csúcsszintű ülésszakán elsőként Vang Ji kínai külügyminiszterrel volt kétoldalú találkozója.

 • A kormány vizsgálja meg a bevándorlási különadót

  A kormány vizsgálja meg a bevándorlási különadót

  Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága keddi ülésén felkérte a kormányt, hogy vizsgálja meg a bevándorlási különadó megfizetésére vonatkozó hatályos jogszabályokat, és kezdeményezzen változtatásokat, amennyiben azok lehetőséget biztosítanak az adóelkerülésre.

 • Orbán Viktor: A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata

  Orbán Viktor: A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata

  A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata és leginnovatívabb területe, cél a további növekedés és az, hogy az ágazat részesedése a nemzeti összterméken belüli a jelenlegi 6 százalékról 8 százalékra nőjön – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden, a magyar tulajdonú Béres Gyógyszergyár Zrt.

 • Hétfőn búcsúztatják Kulcsár Győzőt

  Hétfőn búcsúztatják Kulcsár Győzőt

  Jövő hétfőn búcsúztatják a hetvenhét éves korában, hosszan tartó betegség után múlt szerdán elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai, háromszoros világbajnok párbajtőrözőt, a Nemzet Sportolóját.