EUR: 323,52 Ft
CHF: 287,88 Ft
2018. december 10., hétfő
Judit

Belföld

Gömbvillám robbant a buszmegállóban

Egy felrobbanó gömbvillám okozhatta az eső elől a fa alá menekülő négy asszony rosszullétét az osztrák határ menti Zsirán. Valamennyien a helyi szociális intézet dolgozói, akik már otthon lábadoznak.

A zsirai szociális otthon gondozónői egyik délután Zsirán, a Rákóczi úton épp a buszra vártak, amikor hatalmas felhőszakadás érte el a Győr-Moson-Sopron megyei falut. Az eső elől egy terebélyes fa alá húzódtak, ott érte őket a villámcsapás. A buszmegállóval szemközt lakó kisfiú, Keve éppen tévét nézett, amikor az ablaka előtt feltűnt egy gömbvillám.


– Képzeld, anya, egy piros gömböt láttam az ablakunk előtt lebegni, a belseje fehér volt. Amikor felrobbant, akkor jöttem rá, hogy gömbvillám volt. A tévénk ezért ment tönkre – mesélte izgatottan a kisfiú hazaérkező édesanyjának, Tóthné Kőrösi Zsófiának. – A detonáció pillanatában a villanyoszlopról szikraeső hullott, míg az út másik oldalán, a fa alatt várakozók közül négy asszony azonnal a földre zuhant. Mindannyiuknak zsibbadt a lába, nem tudtak talpra állni. Volt, aki égési sérülést szenvedett, másnak 260 fölé szökött a vérnyomása, és akadt, akit súlyos szempanaszokkal vittek kórházba.

Amikor az autóbusz megérkezett a megállóba, a mentők már a füvön fekvő asszonyokat vizsgálták. A buszon több gyerek is sírva fakadt, mikor felismerte a sérültek között az édesanyját. Azóta mindenkit kiengedtek a kórházból, otthon lábadoznak, de a lelki sérüléseik nehezebben gyógyulnak. Nehezükre esik felidézni a történteket, ezért nyilatkozni sem akartak. Egyikük annyit elárult, csodaszámba megy, hogy valamennyien életben maradtak. A zivataros időszak azóta is megviseli őt, összerándul, ha mennydörgést hall. Egyébként a zsirai Rákóczi útra gyakran csap le az istennyila. Egy hónapja a buszmegállótól kőhajításnyira lévő cseresznyefát, tavaly pedig a másik irányban egy szelídgesztenyefát hasított ketté a villám.


 

Kapcsolódó Cikkek