EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Belföld

Hajtóvadászat indult a medve után

Szerda hajnalban hajtóvadászat kezdődött egy barna medve után: drónokkal és hőkamerával felszerelt helikopterrel is keresik az állatot, amelyet tegnap a Csongrád megyei Tömörkényen láttak.  Csak akkor fognák be, ha önmagára vagy másokra veszélyt jelentene.

Hetek óta medvelázban ég az ország. Még május 23-án a MÁV munkatársai éppen a vasúti pályát ellenőrizték a szlovák határ melletti Somoskőújfalunál, amikor a sínek mellett egy medvét pillantottak meg. Azóta az ország több pontján is láttak medvét – vagy ugyanezt, vagy másikat –, ám most már a rendőrség, a polgárőrség és több nemzeti park munkatársa is követi az állat útját.
– A fő cél egyelőre a megfigyelés. Ha úgy látják a szakemberek, hogy akár az állat védelme érdekében, akár a lakosság testi épségének őrzése miatt be kell avatkozni, akkor altatólövedékkel fogják leteríteni és megjelölése után a Bükki Nemzeti Park területére fogják szállítani, ahol szabadon engedik – mondta Kiss Mónika, aki szerint könnyen elképzelhető, hogy a medve hamarosan az országot is elhagyja déli irányba.
A kommunikációs szakember szerint hamarosan az is kiderül, hogy a Somoskőújfalunál látott medve egyezik-e a Tömörkénynél látottal. Ezt a DNS-vizsgálatok fogják eldönteni a medve ürüléke és elhullajtott szőre alapján.

Vajon ez a Somoskőújfalunál látott medve az, amelyet most követnek? Hamarosan kiderül a DNS-vizsgálatokból

 

Befogása esetén jeladós nyakörvet kapna
A szakértői csapat tagja Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója is. Mint a Lokálnak elmondta, egyelőre tanácsokkal segítik a csapat munkáját, ám ha hirtelen úgy adódik, hogy szükség lesz a medve befogására, hatékony eszközeik segítségével ezt is meg tudják oldani.
– Ha így alakulna a dolog, akkor a befogás után egy úgynevezett rádiótelemetriás nyakörv kerülne a medvére, amely akár egy évig pontos jeleket továbbítana a pontos helyéről – mondta lapunknak az igazgató.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Fidesz: A DK folytatja a nyomásgyakorlást

  Fidesz: A DK folytatja a nyomásgyakorlást

  A Fidesz szerint a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus koalíció (DK) a bevándorláspárti politika magyar élharcosaként a magyar parlamentben is folytatja a nyomásgyakorlást.

 • Vonat gázolt halálra egy férfit Siófokon

  Vonat gázolt halálra egy férfit Siófokon

  Vonat gázolt halálra egy segédmotoros kerékpárt toló férfit péntek délután Siófokon, egy vasúti átjárónál – közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

 • Szijjártó: Magyarország bajor barátainak is köszönheti sikerét

  Szijjártó: Magyarország bajor barátainak is köszönheti sikerét

  A magyarok nagyon sokat dolgoztak és imádkoztak, hogy hazájuk ismét sikeres és büszke ország legyen, és küzdelmeiket nem tudták volna sikeresen megvívni, ha nincsenek barátaik, és nincsenek bajor barátaik – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Münchenben a magyar főkonzulátus új épületének avató ünnepségén.