EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Ózd

Happy end nélkül végződő jobbikos álmok

2018. május 10-én Orbán Viktort negyedszer választotta miniszterelnökké a parlament, így a miniszterek kinevezése után elkezdhette munkáját az új kormány. Már törvényt alkottak az Európát és így hazánkat is fenyegető migránsáradat visszaszorításáról, szigorították a hajléktalanok utcai jelenlétének lehetőségét, megtiltották a magánházak előtti tüntetést és létrehozták a külön közigazgatási bíráskodást

Az alaptörvény hetedik módosításaként életbe léptették a Stop Sorost, amely kimondja: az állam alapvető kötelessége az ország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme, ezért Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be. A migrációt segítő szervezetek külföldről érkező támogatását 25 százalék illetékkel sújtják.  A jogszabályt 160 igen és 18 nem szavazat mellett fogadtuk el. Az elfogadott törvények erősítik Magyarország önrendelkezését sorskérdésekben és javítják a közbiztonságba vetett hitünket – nyilatkozta Riz Gábor országgyűlési képviselő. A törvényt egyébként a Jobbik frakciója is megszavazta. A párt – amely az utóbbi időben politikai tévelygései mentén részeire szakadt – végre felismerte, hogy mi a helyes út a nemzeti érdekek figyelembevételekor.


Érdekes Ózd polgármesterének választások utáni kommunikációja, akit súlyosan érint, hogy Vona Gábor már a múlté. Egynapos listás parlamenti képviselőség után iskolát nyit abból: mit tenne akkor, ha országgyűlési képviselő lenne, holott Janiczak Dávidnak polgármesterként is bőven lenne tennivalója. A fideszes vezetéstől „megörökölt” 300 millió forint, a helyi vállalkozások által befizetett egymilliárd forint tartalékkeret eredmény nélküli felélése mellett a sodródás, az álmodozás, a tanácstalanság, a médiakormányzás jellemezte az elmúlt négy évüket – vélekedett Riz Gábor.

A szélfarm, termálfürdő, tetőkert, helyi termékek áruháza és egyéb álmok már feledésbe merülnek, a jegyző pedig bejelentette, hogy az idén több szociális területet érintő megszorítás várható. Közben évente mintegy 10 millió forintot fizetnek a második alpolgármesternek, Farkas P. Barnabásnak, akinek az elveszített választások után még vitatottabb a feladatköre. A pazarlás képei máshol is visszaköszönnek. A „támfalkertészet” tarisznyái növényi maradványokkal lógnak a helyükön, a virtuális mezőgazdasági pénzpocsékolás pedig kb. 50 millióba került. Az ipari park projekt 200 millió forint önrészt igényelt, eredménye kétséges. A mai napig elmaradtak az ígért befektetők és nélkülük vissza kell fizetni a támogatást. Csak remélhető, hogy a már elnyert többi fejlesztést nem fogják meghiúsítani.


Fotó: Lokál
Riz Gábor: „Két éve nem tárgyal velem az ózdi vezetés”

Ózd jelenlegi helyzetében a Riz Gábor megkérdezi: két éve miért nem áll szóba vele a városvezetés? Nincs szükségük a rendszeres feladategyeztetésre? Ők tudják a „tutit”? Pedig most nagy szükség lenne a rendszeres párbeszédre a város érdekében. Ez a térségi településeken működik és látszata is van az együttműködésnek.

Janiczak Dávid egy napot töltött a parlamentben, és úgy gondolja, ezzel nagyot alkotott. Máris „parlamenti ellenzékként” Riz Gáboron kéri számon a börtönprojektet, a városi utak állapotát és a közbiztonságot. A képviselő biztosította az ózdiakat arról, hogy ezek fontos kérdések. A kormány szándékai szerint a börtön meg fog épülni. Sajnos a pályázat kiírása óta sokat emelkedett az építőanyagok ára és a bérköltség, így plusz pénzforrásokra van szükség. A megismételt közbeszerzési eljárások miatt elhúzódik a megvalósítás.

A közbiztonság – Janiczak állításával ellentétben – nem romlik. Január 1-jétől az ózdi rendőröket nem vezénylik határvédelemre és sok új technikai eszközt kapott a kapitányság. Igaz, a rendőrség eredményességével szemben a városi lovas járőr és a quados járőrözés sem működik, melyet 2014-ben Janiczakék emeltek programjukba.

– Valóban minden közlekedő embert érint az utak állapota. Ahogy az elmúlt években, úgy napjainkban is folyik a választókerület közútjainak ütemezett felújítása, melyekhez ezt megelőzően közel húsz éve nem nyúltak hozzá (Sáta, Hangony, Kissikátor, Arló, Járdánháza térsége a borsodnádasdi szerpentinnel). Ennek értéke meghaladja a négymilliárd forintot. A városon kívüli utak karbantartása a kormány, a belterületi utak karbantartása a város feladata – tájékoztatott Riz Gábor.

Az országgyűlési képviselő úgy véli, a helyi vezetési bajok forrása a politikai képzettség, a vezetői tapasztalat és a politikai kultúra hiányára vezethető vissza. Eredménytelenségüket a kormányra akarják kenni, miközben több mint 12 milliárd forint fejlesztési támogatást kaptak a város gazdálkodói, civiljei és az önkormányzat a fejlesztéseikhez.

Fotó: Lokál
Támfalkertészetre és egyéb mesebeli álmokra ment el a város pénze

Ez tehát a helyzet Ózdon egy évvel az EP-választások és a 2019-es önkormányzati választások előtt. A Fidesz–KDNP 2019-re is nyugodt jövőt és megvalósítható terveket kínál Ózdnak, ahol az emberek döntenek majd arról, milyen utat választanak maguknak. A kivitelezhető programok és városfejlesztés, vagy a mesebeli elképzelések mellett teszik le a voksukat. Van még néhány hónap ennek átgondolására.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.