EUR: 323,35 Ft
CHF: 289,02 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Külföld

Harminc év börtönbüntetésre ítéltek egy volt banki vezetőt

Harminc év börtönbüntetéssel sújtottak Vietnamban egy volt banki vezetőt egy több millió dolláros sikkasztási ügyben – jelentette szombaton a helyi média.

Hu Thi Pha, a Vietnami Fejlesztési Bank egykori, 71 éves főtanácsadóját csütörtökön ítélték el, mert üzleti partnerei bizalmával visszaélve kiforgatta őket a vagyonukból, és szándékosan megszegte a gazdálkodásra vonatkozó kormányzati előírásokat.


A bankár ellen több gazdasági bűncselekményért emeltek vádat. Phant abban is bűnösnek találták, hogy piaci értékénél 48,62 millió dollárral magasabb áron adott el egy épületet a bankjának.

Az elmúlt évben Vietnamban több olyan korrupciós botrány is kipattant, amelynek magas beosztású üzleti vagy politikai vezetők voltak az érintettjei. Márciusban összességében 31 évi börtönbüntetésre ítélte egy vietnami bíróság Dinh La Thangot, a Vietnami Kommunista Párt (VKP) legfőbb döntéshozó szervének, a Politikai Bizottságnak volt tagját, akit bűnösnek találtak egy állami vállalatnál elkövetett pénzügyi szabálytalanságokban.

A per másik szereplőjére, Trinh Xuan Thanhra, a PetroVietnam fejlesztési leányvállalatának vezetőjére kétszeres életfogytig tartó börtönbüntetést szabtak ki korrupció miatt. Utóbbi ügyben Németország azzal vádolta meg Hanoit, hogy a férfit a vietnami titkosszolgálat emberei tavaly júliusban elrabolták egy berlini parkból, hogy odahaza bíróság elé állíthassák.

Kapcsolódó Cikkek