EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb Hódmezővásárhely

Három sor, amitől zúg a mindenség

A lényegre törő figyelem és az élet boldogságához elengedhetetlen türelem – mindkettő szükséges ahhoz, hogy valaki olyan tömör műfajban, mint a haiku alkotni tudjon. Szenti Ferenc költő új, Mindenek zúgása című kötetében 400 ilyen mű található.

A japán költészet jellegzetes versformája a haiku, amely nagyon szigorú formai szabályokat követ. Mindössze 17 szótagból és három sorból (5-7-5-ös felosztásban) áll egy-egy ilyen költemény. Ez a 17 szótag azonban – ha megfelelő ember rendezi sorba őket – olyan gondolati mélységeket és magasságokat nyithat meg az olvasó előtt, amire csak az igazán nagy művek képesek.


Szenti Ferenc költő

Szenti Ferenc költő életében mindig is fontos szerepet töltött be a tizenhetes szám, illetve a tömörségre való törekvés is mindig jellemzője volt. A Mindenek zúgása című újonnan megjelent kötetben mintegy 400 haikut rendezett 10 ciklusba a szerző, aki elmondta, hogy ezt a termést 1,5-2 év alatt sikerült létrehoznia. Magára a műfajra barátja, Kőszegfalvi Ferenc hívta fel a figyelmét még két-három évtizeddel ezelőtt, de a haikuk világában való elmélyülést az jelentette, amikor pár éve rábukkant a Heike monogatari című eposzra. Szenti Ferenc haikukötetének címéhez is ez a mű adta az inspirációt, hiszen a Heike monogatariban van, hogy „a Gion-templom harangjának kongása az elmúlást hangozza”.

A Mindenek zúgását június 11-én mutatták be a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban.

– A haiku az én felfogásom szerint olyan, mint a magyar visszacsapó íj húrja. Olyan feszes, hogy szinte kozmikus erővel repül ki belőle a nyílvessző a világmindenségbe – vélekedik Szenti Ferenc, akiről Szakonyi Károly a kötet előszavában úgy fogalmaz, hogy „a maga szabta szabályok alapján magyarrá teremti a műfajt”.


Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.