EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Hódmezővásárhely

Három sor, amitől zúg a mindenség

A lényegre törő figyelem és az élet boldogságához elengedhetetlen türelem – mindkettő szükséges ahhoz, hogy valaki olyan tömör műfajban, mint a haiku alkotni tudjon. Szenti Ferenc költő új, Mindenek zúgása című kötetében 400 ilyen mű található.

A japán költészet jellegzetes versformája a haiku, amely nagyon szigorú formai szabályokat követ. Mindössze 17 szótagból és három sorból (5-7-5-ös felosztásban) áll egy-egy ilyen költemény. Ez a 17 szótag azonban – ha megfelelő ember rendezi sorba őket – olyan gondolati mélységeket és magasságokat nyithat meg az olvasó előtt, amire csak az igazán nagy művek képesek.


Szenti Ferenc költő

Szenti Ferenc költő életében mindig is fontos szerepet töltött be a tizenhetes szám, illetve a tömörségre való törekvés is mindig jellemzője volt. A Mindenek zúgása című újonnan megjelent kötetben mintegy 400 haikut rendezett 10 ciklusba a szerző, aki elmondta, hogy ezt a termést 1,5-2 év alatt sikerült létrehoznia. Magára a műfajra barátja, Kőszegfalvi Ferenc hívta fel a figyelmét még két-három évtizeddel ezelőtt, de a haikuk világában való elmélyülést az jelentette, amikor pár éve rábukkant a Heike monogatari című eposzra. Szenti Ferenc haikukötetének címéhez is ez a mű adta az inspirációt, hiszen a Heike monogatariban van, hogy „a Gion-templom harangjának kongása az elmúlást hangozza”.

A Mindenek zúgását június 11-én mutatták be a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban.

– A haiku az én felfogásom szerint olyan, mint a magyar visszacsapó íj húrja. Olyan feszes, hogy szinte kozmikus erővel repül ki belőle a nyílvessző a világmindenségbe – vélekedik Szenti Ferenc, akiről Szakonyi Károly a kötet előszavában úgy fogalmaz, hogy „a maga szabta szabályok alapján magyarrá teremti a műfajt”.


Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.