EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb XXI.kerület

Hivatás lett az utazás közbeni gondolatból

Szivák Tamás 1993-ban született, szülei első gyermekeként. A család Csepel külvárosi részén építette fel otthonát, Tamás itt nőtt fel.

– Édesanyám Erdélyből jött Magyarországra, otthon katolikus módon nevelték, de amikor Magyarországra jött, és miután itt meghalt az édesanyja, abbahagyta a vallás gyakorlását. Amikor általános iskola negyedik osztályában iskolát kellett váltani, az új iskolában ötödik elején mondták, hogy van lehetőség fakultatív hittanórára – mesélt a kezdetekről a júniusban felszentelt Tamás atya. Az új iskola a Duna szemközti oldalán, a XXII. kerületi Rózsakertben volt (ma Rózsakerti Demjén István Református Iskola), ahol Udvarnoky László budatétényi plébános, pálos szerzetes atya tanította a hittant.


– Az ő hatására kapcsolódott be a családunk az ottani plébániaközösségbe. Időközben született két fiú- és egy lánytestvérem – tudtuk meg az új paptól.

Szivák Tamás a Piarista Gimnáziumban érettségizett, ezután jelentkezett kispapnak. Tavaly június 10-én diakónussá szentelték, egyéves diakónusi gyakorlatát Albertfalván, a Szent Mihály-templomban töltötte, majd idén pappá szentelték.


– A papi hivatás gondolata először nyolcadik osztály tájékán merült föl bennem, de ekkor még csak egy kósza gondolat volt az iskolából hazafelé menet a buszon. Ezután még többször előjött és fokozatosan erősödött bennem az elhatározás. Véglegesen valamikor tizedik első félévében fogalmazódott meg bennem, hogy pap szeretnék lenni, talán annak hatására is, hogy azon a nyáron a húgom keresztanyja elment bencés apácának Tiszaalpárra.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.