2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Egyéb XXI.kerület

Hivatás lett az utazás közbeni gondolatból

Szivák Tamás 1993-ban született, szülei első gyermekeként. A család Csepel külvárosi részén építette fel otthonát, Tamás itt nőtt fel.

– Édesanyám Erdélyből jött Magyarországra, otthon katolikus módon nevelték, de amikor Magyarországra jött, és miután itt meghalt az édesanyja, abbahagyta a vallás gyakorlását. Amikor általános iskola negyedik osztályában iskolát kellett váltani, az új iskolában ötödik elején mondták, hogy van lehetőség fakultatív hittanórára – mesélt a kezdetekről a júniusban felszentelt Tamás atya. Az új iskola a Duna szemközti oldalán, a XXII. kerületi Rózsakertben volt (ma Rózsakerti Demjén István Református Iskola), ahol Udvarnoky László budatétényi plébános, pálos szerzetes atya tanította a hittant.


– Az ő hatására kapcsolódott be a családunk az ottani plébániaközösségbe. Időközben született két fiú- és egy lánytestvérem – tudtuk meg az új paptól.

Szivák Tamás a Piarista Gimnáziumban érettségizett, ezután jelentkezett kispapnak. Tavaly június 10-én diakónussá szentelték, egyéves diakónusi gyakorlatát Albertfalván, a Szent Mihály-templomban töltötte, majd idén pappá szentelték.


– A papi hivatás gondolata először nyolcadik osztály tájékán merült föl bennem, de ekkor még csak egy kósza gondolat volt az iskolából hazafelé menet a buszon. Ezután még többször előjött és fokozatosan erősödött bennem az elhatározás. Véglegesen valamikor tizedik első félévében fogalmazódott meg bennem, hogy pap szeretnék lenni, talán annak hatására is, hogy azon a nyáron a húgom keresztanyja elment bencés apácának Tiszaalpárra.

 

Kapcsolódó Cikkek