2018. december 10., hétfő
Judit

Külföld

Hszi és Kim az együttműködés fellendítéséről tárgyalt Pekingben

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Hszi Csin-ping kínai elnök a két ország “stratégiai és taktikai” együttműködésének fellendítését vitatta meg Pekingben a felek szerdai találkozóján – jelentette az észak-koreai állami média.

Az újabb találkozóra Kim Dzsong Il kínai látogatásának második, befejező napján került sor. A felek “komoly véleménycserét” folytattak a kialakult új helyzetről – írta csütörtökön kiadott jelentésében a KCNA észak-koreai hírügynökség.


A KCNA előző napi híradása szerint első találkozójukon Hszi és Kim véleményt cserélt arról, hogy milyen megoldások kínálkoznak a nukleáris leszerelés kérdéseire, miután Kim tájékoztatta kínai vendéglátóját Donald Trump amerikai elnökkel tartott múlt heti szingapúri csúcstalálkozójáról, és közösen kiértékelték annak eredményeit.

Szerdai találkozójuk előtt a phenjani kommunista rezsim vezetője felkereste a kínai agrártudományi akadémia egyik intézményét, majd utolsó programpontként meglátogatott egy közlekedésirányítási központot is a kínai fővárosban, mielőtt hazautazott Phenjanba.


Kim Dzsong Un korábban – miután bejelentette, hogy országának sikerült elérnie régóta dédelgetett célját, a nukleáris fegyver kifejlesztését – ígéretet tett arra, hogy a jövőben elsőbbséget biztosít majd Észak-Korea gazdasági fejlesztésének.

A Reuters hírügynökség ennek kapcsán felidézi, hogy észak-koreai média az elmúlt hónapokban gyakran számolt be a mezőgazdaság és az ipar területén elért eredményekről.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek