EUR: 323,30 Ft
CHF: 286,92 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Pécs

Idén előbb kezdtek „zenélni” a kabócák

Előbb hallhattuk a tengerpartokon jól megszokott kabócazsivajt Pécsett, mint tavaly. Ez egyértelműen jelzi: a nyár itt van, a várost pedig ellepte a mediterrán hangulat. Üljünk ki egy padra és élvezzük!

Tavaly csak júliusban, idén már májusban is lehetett hallani a pécsi kabócák hangját. Ennek a hirtelen beköszöntött nyár is lehet az oka. Az viszont, hogy nemcsak a szomszédos Horvátországban, hanem Pécsett is megtalálható a rovar, nem vezethető vissza a forróságra – mondják a szakemberek.

Mindig is voltak kabócák Pécsett 

Ahogy beköszönt a rekkenő hőség – ami tartósan meg is marad –, rázendítenetek a kabócák. Ez évtizedekkel korábban is így volt Pécsett, talán annyi különbséggel, hogy ennyire „koncentráltan” nem voltak jelen a városban – mondja Dudás György, a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre.


A kabócák a telet is itt töltik, lárva alakban vészelik át a hidegebb időszakot.

Imádják a város fáit

A kabócák „üvöltése” azért lehet évről évre hangosabb, mert ahogy a fák nőnek, egyre több rovar repül be a városba.

Pár perc alatt képes kibújni a lárvabőrből a kabóca. Talán a bőrét tudjuk megfigyelni, magát a rovart ritkán látni, nagyon óvatos (Fotó: Lukács Róbert)

– A mannakabóca a virágos kőrist, míg az óriás énekeskabóca a nagy, lombos fákat kedveli. Ez utóbbi nagyobb hangot is hallat – teszi hozzá Dudás György.


Az ország déli pontján jobban hallani őket

A kabóca egy nagyon melegigényes faj, így előfordulhat Magyarország más pontjain is, de a déli országrészen több található. Igaz, észrevenni őket szinte lehetetlen, mivel magasan, a fák lombkoronájában vernek tanyát.

Szipókáikkal megszúrják a fákat és ezek nedveit szívják (Fotó: Lukács Róbert)

Nem okoznak kárt

A kabócáktól nem kell tartani, bár vannak olyanok, melyek képesek mezőgazdasági károkat okozni, de a városba berepült fajok biztosan nem legelik le a palántáinkat.

A kabócák a párzás miatt adnak ki hangot, és jellemzően minél melegebb van, annál hangosabban képesek „kiabálni”. Szóval, ha nem éreznénk a harminc fokot a bőrünkön, elég, ha fülelünk! A kabóca ugyanis a hőségben lesz a legaktívabb és leghangosabb!

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.