2020. július 02., csütörtök
Ottó

Belföld

Igazságtalan Budapestet és Varsót bírálni a menekültek befogadásának elutasítása miatt

Teljes mértékben igazságtalan szolidaritás hiányával vádolni mások mellett Magyarországot és Lengyelországot, mert elutasítják a menekültek befogadását – közölte Günter Verheugen, az Európai Bizottság volt bővítési biztosa az észak-lengyelországi Olsztynban.

A Jövő Kongresszusa nevű rendezvényen felszólaló német Verheugen rámutatott, hogy a szolidaritás a migrációs válsággal kapcsolatban addig fel sem merült, amíg az Németország problémája nem lett. Hozzátette: az EU-nak nincs átfogó migrációs politikája, s ezért igazságtalan lojalitás hiányával vádolni olyan országokat, amelyek elutasították a menekültek befogadását.


Úgy fogalmazott: nincs olyan, hogy migrációs politika, és a migránsok más uniós országokba áthelyezésének rendszere abszurd. “Németország előhuzakodott a szolidaritás kérdésével, amikor a probléma Olaszországot vagy Görögországot érintette?” – tette fel a kérdést.

Lengyelországgal kapcsolatban közölte: a kelet-európai ország nem úti célja a bevándorlásnak, ráadásul nagy számú, Ukrajnából érkezett bevándorlóknak ad otthont már így is. Mint mondta, a migránsok nem akarnak Lengyelországba, Litvániába vagy éppen Lettországba menni, az “öreg” EU-s országokba, tehát Németországba vagy Nagy-Britanniába igyekeznek.


Verheugen emellett szót ejtett Varsó vitájáról az Európai Bizottsággal a lengyel bírósági reformokról, és azt javasolta Lengyelországnak, hogy fogadják el az EB javaslatait, mert az EU olyan “fontos döntések” előtt áll, amihez Varsónak “barátokra lesz szüksége”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek