EUR: 332,10 Ft
CHF: 304,20 Ft
2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Belföld

Igent mondott a parlament Magyarország szuverenitására

Elfogadta szerdai ülésén az Országgyűlés a “Stop Soros” törvénycsomagot, illetve az alaptörvény hetedik módosítását. Előbbi alapján büntető törvénykönyvi (Btk.) tényállás lesz az illegális bevándorlás elősegítése, támogatása, utóbbi értelmében az állam alapvető kötelessége az ország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme, és Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be.

A “Stop Soros” törvénycsomagot 160 igen szavazattal, 18 nem ellenében fogadta el a parlament.


Az új Btk.-paragrafus szerint a jogellenes bevándorlás elősegítését, támogatását az követi el, aki szervező tevékenységet folytat azért, hogy Magyarországon menedékjogi eljárás kezdeményezését tegye lehetővé olyasvalakinek, aki nincs üldözésnek kitéve ott, ahonnan – vagy amely országon keresztül – érkezik. A szervező tevékenység irányulhat arra is, hogy tartózkodási jogcímet szerezzenek jogellenesen belépőknek. Ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, ezek a tettek vétség miatt elzárással büntetendők. Aki viszont ezeknek a bűncselekményeknek az elkövetéséhez anyagi eszközöket szolgáltat vagy a szervező tevékenységet rendszeresen folytatja, egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az összes országgyűlési képviselő kétharmadának támogatását igénylő, alaptörvényt módosító jogszabályt 159 igen, 5 nem szavazattal hagyta jóvá a parlament. A módosítással az állam minden szervének kötelességévé vált az ország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme.


Kiegészült a közös uniós hatáskörgyakorlás alkotmányban rögzített szövege. Újdonság, hogy a közös hatáskörgyakorlásnak összhangban kell állnia az alaptörvényben foglalt alapvető jogokkal és szabadságokkal, és nem korlátozhatja Magyarországnak a területi egységére, népességére, államformájára és állami berendezkedésére vonatkozó rendelkezési jogát. Rögzítették, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be.

Az elfogadás után a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt közölte, hogy a törvénycsomag és az alkotmánymódosítás a magyar emberek akaratát érvényesíti, újabb erős védelmet jelent az országnak az illegális migráció ellen. A megerősített védelemre szükség van, mert “az Európát sújtó tömeges bevándorlás folyamatos, a Soros-hálózat és a brüsszeli bevándorláspárti politika pedig azzal fenyeget, hogy hazánkat is migránsokkal akarják elárasztani”.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a szavazás után sajtótájékoztatón azt mondta, az ellenzék jelentős részének Soros György érdekei fontosabbak a magyar érdekeknél. Hozzátette: arra számítanak, hogy a viták ezzel nem zárulnak le, de megerősödött a magyar álláspont.

A Kereszténydemokrata Néppárt még a voksolás előtt közölte: megszavazza az alaptörvény módosítását. Harrach Péter frakcióvezető azt mondta, támogatják a módosítás határvédelemre és a közterület tisztaságára, rendjére vonatkozó, vitatott pontjait is.

A Fidelitas közleményében üdvözölte a javaslatok elfogadását. Azt írták, a parlament alkotmányozó többsége “újból megvédte a magyar embereket attól, hogy hazánkat is kevert népességű országgá alakítsák a bevándorláspárti álcivilek és ellenzéki támogatóik”.

Az MSZP szerint az alaptörvény-módosítás sok mindenről szól, de kiemelten a bírói függetlenség, az igazságszolgáltatás függetlensége elleni támadásról. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke sajtótájékoztatón közölte, az állam vagy az önkormányzat bármely hatósági döntésével szemben a közigazgatási felsőbíróságoknál lehetne jogorvoslattal élni, de ha a bíróság a kormány érdekeit szolgálja, az állampolgároknak esélyük sem lesz jogaik megvédésére.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a sajtótájékoztatón a hetedik alaptörvény-módosítással kapcsolatban kijelentette: a Fidesz képtelen tisztelni az alkotmányt, pedig ezt elvárja minden magyar állampolgártól. Véleménye szerint a Fidesz minden aktuálpolitikai érdekét megpróbálja érvényesíteni az alaptörvényben. A Párbeszéd társelnöke szerint a szabadságnak a jogállamban még megtalálható kis szigeteit is megpróbálják felszámolni.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője a szavazás után azt mondta, a Jobbik azért szavazta meg az alaptörvény-módosítást, mert annak irányai jók, eszközeit azonban alkalmatlannak látják a kitűzött célok elérésére.

Azt mondta, februárban tárgyalt formájához képest az indítvány “elvesztette Soros-jellegét”, hiszen nyomokban sem hasonlít egymáshoz a két változat, hozzátéve, a társadalom többségével együtt úgy gondolják, hogy az országot és a kereszténységet meg kell védeni, a biztonságot garantálni kell, a bevándorlási kvótát pedig minden formában el kell utasítani.

Az LMP az alaptörvény módosításáról és a “Stop Soros” törvénycsomagról tartott szavazás előtt közölte: képviselői jelen lesznek az ülésteremben, gombot azonban nem nyomnak. Keresztes László Lóránt, a párt társelnöke sajtótájékoztatón ezt azzal indokolta: a globális migrációs krízist fontos kérdésnek tartják, azt az eljárást azonban, ahogyan a Fidesz kezeli a kérdést, alkalmatlannak és méltatlannak ítélik.

A Magyar Liberális Párt közleményében azt írta: június 20-a a magyar történelem “szégyenfoltja”. A magyar kormány éppen június 20-án, a menekültek világnapján fogadtatja el az Országgyűléssel a “Stop Soros” törvénycsomagot, amely “nem pusztán megbélyegzi, de büntetéssel, börtönnel is fenyegeti azokat, akik segíteni próbálnak a valóban segítségre szoruló menekülteknek” – fejtették ki.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek