EUR: 334,56 Ft
CHF: 304,50 Ft
2019. november 22., péntek
Cecília

Külföld

Így dolgoznak Soros György hajói

Több kapcsolódási pont van Soros György és azon álcivil szervezetek között, amelyek illegálisan hajózzák be a migránsokat a Földközi-tengeren keresztül Európába. Az érintett „civilek” forrásai nagyrészt a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványtól érkeznek, de van olyan adományozó, aki korábban a csúfosan megbukott Hillary Clinton kampányát támogatta – írja az Origo.

Az új olasz kormány megálljt parancsolt az illegális bevándorlók beutaztatásának, és egyre több Soros által finanszírozott hajót zárolnak. Az elmúlt években döbbenetes sok, közel kétmillió illegális bevándorlót jutattak be a kontinensre az amerikai tőzsdespekuláns által finanszírozott szervezetek. Körkép a földközi-tengeri káoszról, az illegális migráció és az embercsempészet elleni harcról, a Soros György migránsbetelepítő szervezeti elleni küzdelemről.


Óriási nemzetközi visszhangot kapott az elmúlt hetekben, hogy Olaszország – megelégelve az illegális migrációt és a Soros György által támogatott hajók tevékenységét – megtiltotta az Aquarius nevezetű hajó kikötését. A tengeri járművön több száz illegális bevándorló utazott. A hajót Málta és Franciaország sem akarta fogadni, így végül a frissen hivatalba lépett, bevándorlásbarát, baloldali spanyol kormány fogadta be az Aquariust. Később az egykori francia baloldali miniszter, jelenlegi köztársasági elnök, Macron visszakozott, és átvesz néhány migránst.

/Fotó: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Az álcivil szervezetek által üzemeltetett hajók elfelejthetik, hogy migránsokkal a fedélzetükön kiköthetnek Olaszország kikötőiben – minderről már Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a bevándorlásellenes jobboldali Liga vezetője beszélt. Ismétlem: ezek a hajók elfelejthetik, hogy elérjék Olaszországot. Véget akarok vetni az embercsempészek és maffiózók üzletének – tudatta Salvini a Facebook-oldalán. Világossá tette, hogy a kikötési tilalom az összes Soros György által finanszírozott szervezet – Proactiva Open Arms, az SOS Méditerranée, a Sea-Watch és a Sea-Eye – hajóira is vonatkozik, amelyek a tengeren vagy máltai kikötőkben tartózkodnak. Külön beszélt Salvini arról is, hogy a hajókat Soros György finanszírozza – írja a lap.


Közel kétmillió migráns jött délről

Mindezeknek a fényében utánanéztünk annak, hogy a Földközi-tengeren keresztül hány migráns érkezett az elmúlt években, és kik vesznek részt a legnagyobb mértékben az illegális tevékenységben. 2014 óta több mint 1,7 millió migráns érkezett Európába tengeri útvonalon. A legnagyobb nyomás Görögországra nehezedik, ahova az elmúlt négy évben egymillió migráns érkezett a tenger felől. Olaszország partjaihoz 620 ezer míg Spanyolországba 30 ezer. (Az egész világsajtót bejárták azok a döbbenetes képek, amikor az egyik drága spanyol tengerparton hirtelen megjelent többszáz migráns, amint csónakokkal kikötöttek a plázson. Természetesen a csónakokra a Soros-hajókból szálltak át, nem messze a partoktól.) A migránsok tengeri beszállításában komoly szerepet játszanak a különböző NGO-k hajói. A kétmilliós szám egyébként messze nem túlzás: valamivel több mint 1,7 millió migránsról biztosan tudnak, őket regisztráltak vagy legalábbis valami feljegyzés készült róluk. De a szám becslések szerint nagyjából tíz százalékkal több lehet, hiszen köztudottan nem sikerül mindig mindegyik migránst dokumentálni – írja az Origo.

/Fotó: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Itt a közvetlen kapcsolat Sorossal

De hogy jön a képbe Soros György? A 2014-ben alapította Christopher Catrambone és Regina Catrambone a Migrant Offshore Aid Station (MOAS) nevezetű NGO-t. Christopher Catrambone 416 ezer dollárt adományozott Hillary Clinton elnökválasztási kampányára. Ezen kívül 500 ezer dollárt adományozott a Soros György tulajdonában álló Avaaz.org-nak. Az Avaaz például aktívan beavatkozott a magyar választási kampányba, és Orbán Viktor leváltására buzdított több közösségi portálon futó hirdetésben. A lap kiemeli, hogy a Soros féle Nyílt Társadalom alapíttványtól kapott támogatást a Földközi-tengeren tevékenykedő SOS Mediterranée és Orvosok határok nélkül nevezetű szervezet, valamint a Save the Children is.

Soros civiljei a háttérben

Még 2016 végén a Financial Times írt arról, hogy a Frontex, az EU határvédelmi ügynöksége aggodalmát fejezte ki a Földközi-tengeren működő NGO-k és embercsempészek közötti összejátszások miatt. A cikk szerint, a migránsok pontos instrukciókat kapnak az embercsempészektől arra nézve, hogy hol érhetik el az NGO-k hajóit. A Frontex már korábban is erősen kritizálta az NGO-kat, mivel azok nem voltak hajlandóak együttműködni az embercsempészek elleni nyomozásban. 2017 elején Fabrice Leggeri, a Frontex vezetője a Die Weltnek elmondta, hogy 40 százalékát a mentéseknek az NGO-k végzik. Ezt alátámasztotta egy olasz kutatóintézet is. Adataik szerint az NGO-k által a Földközi-tengeren végrehajtott mentések aránya a 2014-es egy százalékról 2017-ben 41 százalékra nőtt.

/Fotó: MTI/EPA/LAURENT GILLIERON

A különböző NGO-k által lebonyolított mentések már az embercsempészettel határosak: a civil szervezetek hajói közelebb mehetnek a partvidékhez, mint a Frontex hajói, ez pedig arra ösztönzi az embercsempészeket, hogy még kevesebb üzemanyaggal és ivóvízzel, még több emberrel a fedélzeten indítsák el a csónakjaikat. Ezt követően a migránsokkal teli csónakok vészjelzést adnak le a nyílt vízről az NGO-k számára, amelyek egyfajta vízi taxiként partra viszik az illegális bevándorlókat – írja az Origo.

Így dolgoznak Soros hajói

A különféle NGO-k több hajóval dolgoznak a Földközi-tengeren. Ezek közül az egyik legismertebb az Open Arms, ami Proactiva Open Arms nevezetű NGO tulajdonában van. A jármű 2015-ben kezdte meg a tevékenységét előbb az Égei-tengeren, majd a Földközi-tengeren. A szervezet saját adatai szerint 2015 óta 59 247 migránst mentett ki a tengerből, ebből 32 573-at az Égei-tengeren, és 26 674-et a Földközi-tengeren. Az olasz hatóságok idén márciusban lefoglalták az Open Arms hajót (a lefoglalást áprilisban feloldották), és a civil szervezet tagjai ellen büntetőeljárást indítottak. Több ismert spanyol személyiség is felszólalt a hajó, illetve a civil szervezet tagjainak szabadon engedése érdekében.

/Fotó: MTI/AP/Olmo Calvo

Az Open Arms azzal került a lapok címoldalára idén márciusban, hogy a líbiai parti őrség megfenyegette önkénteseiket, miután azok nem adták át nekik a líbiai felségvizeken felvett migránsokat. Olaszországi kikötésüket követően a hatóságok lefoglalták az érintett hajót, az NGO ellen pedig eljárást indított a cataniai ügyészség illegális migráció elősegítésének és bűnszövetkezetben való elkövetésének vádjával. Az utóbbi miatt végül bizonyíték hiányában megszüntették az eljárást és a hajót is visszaszolgáltatták. A Sea Watch nevű NGO három külöböző hajóval is dolgozott az elmúlt években. Az Égei-tengeren több mint 4000 migránst vettek fel, ezt követően a Földközi-tengerre helyezték át a tevékenységüket. A palermói ügyészség 2017 áprilisában büntetőeljárást indított a szervezet ellen kétes mentési tevékenysége miatt, mivel hajójuk annak ellenére Olaszországban tette partra a migránsokat, hogy azokat Málta közelében mentette ki a tengerből.

Málta nem kért a migránsokból

A Sea-Eye nevezetű német NGO egy Seefuchs nevű kis halászhajót üzemeltet holland zászló alatt, Európa minden tájáról érkező önkéntesekkel. Rendszerint a hajó kapacitásánál jóval több migránst vesznek fel. Az elmúlt két évben több mint 14 000 migránst vettek fel a tengeren. A máltai hatóságok június 8-án megtagadták, hogy a Seefuchs járműve 126 migránssal a fedélzeten kikössön a szigeten, mindössze tengeri asszisztenciát ajánlottak fel. Végül az olaszországi Pozzallóban fogadták őket. A Sea Watch-ot és a Sea Eye-t jelentős baloldali és globalista alapítványok támogatják, mint a németországbeli Heinrich Böll Alapítvány, a Rosa Luxemburg Alapítvány, az Amadeu Antonio Alapítvány és a Soros György féle Open Society Foundation. A Heinrich Böll Alapítvány többek között olyan menekült fiataloknak is ösztöndíjat biztosít, akik újságírók szeretnének lenni.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek