EUR: 323,51 Ft
CHF: 287,79 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Szombathely

Ilyen lesz a XIX. Savaria Történelmi Karnevál

Nem egészen két hónap múlva megkezdődik a történelmi időutazás Szombathelyen: 27 helyszínen több mint 400 program közül válogathatnak, akik augusztus 23. és 26. között ellátogatnak a XIX. Savaria Történelmi Karneválra.

A hagyományokhoz hűen a gasztronómiai és a kulturális csemegék találkoznak a Fő téren, az Öreg Város Vásárában. Itt lesz Dés László és Tóth Vera, a Margaret Island, de olyan legendás muzsikusok alakját és zenéjét is megidézik, mint Glenn Miller vagy az LGT, továbbá új fesztiválarcok is feltűnnek majd, például a Punnany Massif.


Idén 19. alkalommal ölt római ruhát Szombathely Fotó: CSG

Katonai hagyományőrző bemutatókkal és színes tábori élettel várja a karneválozókat a Történelmi Témapark, ahol megidézik az I. század római harcászatát és Mátyás király korának hadviselését is. Garantáltan mindennap újdonságra lelnek a gyerekek a Gáyer-parkban, ahol az élénk gyerekzsivajt estére a felnőttek izgatott nyüzsgése váltja fel. Idén újra színpadi produkciókkal szórakoztat majd Thalia Kertje.

Harcászati bemutatók is lesznek a Történelmi Témaparkban  Fotó: CSG

A történelmi borvidékek legkiválóbb nedűit kínálják a Borok Utcájában. A Batthyány téri színpadról húzza be a hallgatóságot a szerb KAL együttes balkáni zenei örvénye, itt adja át best of válogatását Deák Bill Gyula, oltja belénk a betyárvirtust a Bohemian Betyars, kínál kiváló ír kocsmazenét a Firkin, és megmutatja virtuóz szájharmonika-tudását Ferenczi György is.


A sörtéren zenél idén a Red Rouge és a Save Ass, bemutatkozik a karneváli közönségnek a Gargantua, „példát mutat” az Eticatt, és ránk szabadul a Kerekes Band etnozenei betyárveszedelme is.

Több tízezernyi látogatót várnak a fesztiválra Fotó: szombathely.hu

Két új helyszínnel bővül a Savaria Karnevál: a megújult Berzsenyi téren a Magyar Udvar szereplői népzenével, néptánccal, táncházakkal és koncertekkel mutatkoznak be. A Szent Márton-templom előtt pedig a savariai születésű szenttel találkozhatnak a látogatók. Lesz óriásbábos játék, humoros képmutogató, esténként fényfestés a templom homlokzatán, fáklyafényes vezetés a temetőben és a domonkos kolostor kriptái között.

A kiemelt történelmi évfordulóra is felhívják a figyelmet a szervezők. A Mátyás király-emlékévhez kapcsolódva a felvonulásokon, a gyermekprogramokon és a tüzes játékon is megidézik a legendás uralkodót és korát. Az 1848-as szabadságharc kitörésének 170. évfordulója és az I. világháború lezárásának centenáriuma alkalmából katonai hagyományőrzők veszik birtokba a Történelmi Témaparkot és az Aréna u. 8. alatt berendezett katonai helyszínt.

Ezúttal a megszokott helyszíneken halad majd a hat korszakot bemutató jelmezes felvonulás, és idén először a hét év alatti gyerekek részére is szerveznek hasonlót a Gáyer-park körüli sétányon. Tavaly mintegy 140 ezren vettek részt a fesztiválon, idén még több látogatóra számítanak a szervezők.

Kapcsolódó Cikkek