2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Belföld

Íme Majtényi László és az anyja múltja

A PestiSrácok.hu készített egy összeállítást, amiben bemutatják Majtényiékat a diktatúrában: a mama ÁVH-s és titkos ügykezelő volt, fia friss jogászként a hadiüzemnek tekintett Maharthoz került.

A Demszky Gábor-féle ELTE-s maoista társasággal kapcsolatos iratokban többször megjegyzik, hogy a csoport tagjainak jelentős részének védettsége, állampárti, állambiztonsági védőhálója van. Közéjük tartozott az a Majtényi László, akinek anyja az ÁVH, majd a BM hadnagya volt, titkos ügykezelő, idősebb korában pedig marxizmus-leninizmust oktatott a BM-ben. Majtényi nevelőapja a Honvédelmi Minisztérium kinevezett polgári alkalmazottja volt, apja pedig rendőrtiszt. Ezek után nem is meglepő, hogy Majtényit jogászhallgató korában a szélsőbaloldali csoporthoz sorolta az állambiztonság, ahogyan az sem, hogy az ELTE elvégzése után rögtön a hadiüzemként védett és kezelt MAHART jogtanácsosa lett. Aztán szépen lépdelt felfelé – kezdi a bemutatást a portál.


A Pestisrácok.hu leszögezi, az apák és fiúk témaköre a rendszerváltás után vált különösen fontossá, de úgy, hogy annak értelmezését a sajtó és a politika tudatosan félrevitte. Hangsúlyozzák, nem a gyereketek akarják felelősségre vonni az apák bűnei miatt, rámutatni arra, hogy nagyon sok rendszerváltó értelmiségi (akik jelentős részben korrupt politikusokká váltak) hátterében megtalálhatóak ezek az ÁVH-s, állambiztonsági szülők.

Új Gézáné (korábban Majtényi Jánosné) állambiztonsági személyi dossziéja egy jutalmazással kezdődik. A különböző iratokból, minősítésekből, önéletrajzokból (ebből kettőt is csatoltak) kiderül, hogy a Derzsi Magda néven született asszony hogyan emelkedett fel. Minden az illegális kommunista párttal kezdődött.


Majtényi László az 1979-ben készült önéletrajzában az alábbiakat írta: {…}1944-ben anyámmal együtt kapcsolatba kerültem az illegális kommunista párttal és folyamatosan fegyvereket szereztünk a pártnak” .[…] 1944 nyarán kerültem kapcsolatba a munkásmozgalommal, Varga Endre, akkor Istvántelki Főmühelyi munkáson keresztül / jelenleg nyugdijas karhatalmista örgy./ akkor katonahozzátartozónkon keresztül fegyvereket /pisztolyok, kézigránátok/ szereztünk a pártnak és azokat neki adtuk át. […]”.

A Pestisrácok.hu részeletesen ismerteti Majtényi anyjának a múltját, miközben bemutatja, hogyan lett a fia politikus.

Kapcsolódó Cikkek