2018. szeptember 18., kedd
Diána

Egyéb XXI.kerület XXII.kerület

Iraki családok hazatelepülését segítik

A budafoki székhelyű, Csepelen is foglalkoztató-központot működtető Ökumenikus Segélyszervezet a háború után visszatelepülő iraki családokért indított országos összefogási programot. A térségben évek óta jelen lévő magyar szervezet célkitűzése, hogy esélyt adjon a háború után visszatérő családoknak a helyben boldogulásra. Az összefogáshoz bárki csatlakozhat a 1353-as adományvonal tárcsázásával, illetve a www.segelyszervezet.hu oldalon is lehet adományozni.

– Országos gyűjtést indított iraki segélyprogramjának támogatására az Ökumenikus Segélyszervezet – jelentette be Lehel László elnök-igazgató. Az adománygyűjtő kampányban Lackfi János költő, író segít közel hozni az elmúlt időszakban sokat szenvedett családok történeteit. A résztvevők arra kérték a hazai történelmi egyházakat, hogy segítsenek minél többekhez eljuttatni a segélyszervezet felhívását.


– Az Iszlám Állam térnyerésének 2014-es kezdete után négy évvel ma már a legtöbb iraki településen béke van – mondta Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, aki a közelmúltban személyesen járt a helyszínen. – Több mint hárommillió belső menekült már visszatért, de ami fogadta őket, nem sok okot adott a reményre és a maradásra: lebombázott házak, lerombolt iskolák és templomok.

– Azt tapasztaljuk, hogy amennyiben a családok megkapják a megfelelő segítséget az újrakezdéshez, készek maradni, újjáépíteni az életüket, közösségeiket. Amennyiben azonban nem érkezik segítség, a reménytelenség miatt nagyon sokan dönthetnek úgy, hogy újra – ezúttal talán végleg – elindulnak Európa irányába. Segélyprogramunk következő szakaszában az újjáépítés mellett a munkahelyteremtésre fogunk koncentrálni, hiszen munka nélkül a visszatérő családok hosszú távon nem tudnak boldogulni – figyelmeztetett Lehel László. Az elnök-igazgató kitért az iraki keresztények nehéz helyzetére is, hangsúlyozva, hogy a Ninive-fennsík térségében van egy nagyon fontos „ökumenikus felelősségünk a megmaradt keresztény kisebbségek felé is, amelyek az elmúlt években a létüket fenyegető üldöztetések után is szeretnének őseik földjén maradni”.


Az Ökumenikus Segélyszervezet 2016 óta állandó jelenléttel, újjáépítési és segélyprogramokkal támogatja a visszatérőket, kiemelt figyelmet fordítva az üldözött keresztényekre. A segélyszervezet Lackfi János József Attila-díjas költőt kérte fel a helyszínen lejegyzett személyes történetek feldolgozására. A népszerű költő történetei fontos szerepet kapnak a segélyszervezet egy hónapos adománygyűjtő kampányában. Dr. Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök is bejelentette: a felhíváshoz csatlakozva a Magyarországi Evangélikus Egyház a következő hónapokban több gyűjtést is szervez az Ökumenikus Segélyszervezet programjának támogatására.

 

Hogyan segíthetjük a menekültek otthoni újrakezdését?

Az Ökumenikus Segélyszervezet iraki segélyprogramját a 1353-as adományvonal tárcsázásával hívásonként 250 forinttal, a www.segelyszervezet.hu oldalon online adományozással vagy az OTP Banknál vezetett 11705008-20464565-ös adományszámlára utalással lehet támogatni, a közlemény rovatban „IRAK” megjelöléssel.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.