2018. november 16., péntek
Ödön

Egyéb Debrecen

Jó kis tekerés volt!

Az 1. Debreceni Bringafeszt sikert hozott, a hétvégén sokan látogattak el a rendezvényre. Az Új Főnix Terv közlekedésfejlesztési programja kiemelt figyelmet fordít a kerékpárutak építésére és a kerékpáros életmód népszerűsítésére a városban.

A rendezvény kapcsán Széles Diána alpolgármester elmondta, minden európai uniós pályázat esetében rendelkeznie kell a városnak olyan elemekkel, amelyek a szemléletformálást szolgálják, ennek jegyében Debrecenben egyre több kerékpáros rendezvényt kíván megvalósítani. Még mindig sok konfliktus van a kerékpárosok, a gyalogosok és az autósok között, a cél a figyelemfelkeltés, hogy a forgalomban részt vevők szemszögéből mutassák be a közlekedési helyzeteket, s olyan szemléletformálást terveznek, amelynek révén mindenki számára egyértelművé válhat, hogyan kell helyesen közlekedni.


Kétéves projektről van szó, amelyet már jövőre elindítanak az Új Főnix Tervhez kapcsolódóan. A belvárosi egyirányúsítással egy ütemben kialakított új biciklisávok jelentik a kiindulópontot, de a tervek szerint Debrecenben minden irányban lesznek fejlesztések. A keleti városrészben leviszik a bicikliutat a Biczó István kertig, ennek tervezése zajlik. Ezután a nyugati városrész következik, a Bartók Béla út folytatásán épül új kerékpárút a National Instrumentsig és a nyugati iparterületig. Pallagra is építenek kerékpárutat – Széles Diána megjegyezte, ebben az esetben szintén bővülő városrészről van szó, ráadásul kirándulni is sokan járnak a Pallagi úton keresztül.

Hamarosan kerékpárszámlálót telepítenek a református kistemplom előtt futó kerékpárútszakasz mellé, a Piac utca és a Széchenyi utca kereszteződésébe. A kerékpározást népszerűsítő programhoz kapcsolódóan matricákat gyártottak, amelyekkel arra hívják fel a figyelmet, hogy az autósok vigyázzanak a biciklisekre, tartsák az oldaltávolságot, körültekintően közlekedjenek. A matricákat az autókra lehet ragasztani, ezzel a sofőrök is csatlakozhatnak a kerékpárosok közösségéhez.


Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.