2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Debrecen

Jó kis tekerés volt!

Az 1. Debreceni Bringafeszt sikert hozott, a hétvégén sokan látogattak el a rendezvényre. Az Új Főnix Terv közlekedésfejlesztési programja kiemelt figyelmet fordít a kerékpárutak építésére és a kerékpáros életmód népszerűsítésére a városban.

A rendezvény kapcsán Széles Diána alpolgármester elmondta, minden európai uniós pályázat esetében rendelkeznie kell a városnak olyan elemekkel, amelyek a szemléletformálást szolgálják, ennek jegyében Debrecenben egyre több kerékpáros rendezvényt kíván megvalósítani. Még mindig sok konfliktus van a kerékpárosok, a gyalogosok és az autósok között, a cél a figyelemfelkeltés, hogy a forgalomban részt vevők szemszögéből mutassák be a közlekedési helyzeteket, s olyan szemléletformálást terveznek, amelynek révén mindenki számára egyértelművé válhat, hogyan kell helyesen közlekedni.


Kétéves projektről van szó, amelyet már jövőre elindítanak az Új Főnix Tervhez kapcsolódóan. A belvárosi egyirányúsítással egy ütemben kialakított új biciklisávok jelentik a kiindulópontot, de a tervek szerint Debrecenben minden irányban lesznek fejlesztések. A keleti városrészben leviszik a bicikliutat a Biczó István kertig, ennek tervezése zajlik. Ezután a nyugati városrész következik, a Bartók Béla út folytatásán épül új kerékpárút a National Instrumentsig és a nyugati iparterületig. Pallagra is építenek kerékpárutat – Széles Diána megjegyezte, ebben az esetben szintén bővülő városrészről van szó, ráadásul kirándulni is sokan járnak a Pallagi úton keresztül.

Hamarosan kerékpárszámlálót telepítenek a református kistemplom előtt futó kerékpárútszakasz mellé, a Piac utca és a Széchenyi utca kereszteződésébe. A kerékpározást népszerűsítő programhoz kapcsolódóan matricákat gyártottak, amelyekkel arra hívják fel a figyelmet, hogy az autósok vigyázzanak a biciklisekre, tartsák az oldaltávolságot, körültekintően közlekedjenek. A matricákat az autókra lehet ragasztani, ezzel a sofőrök is csatlakozhatnak a kerékpárosok közösségéhez.


Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.