EUR: 322,83 Ft
CHF: 286,86 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Győr

Jól vizsgáztak a győri rabok

A közelmúltban elítéltek vizsgáztak a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet közösségi terében. Paravánok sorakoztak, előttük pedig lelkesen dolgozó rabok, akik festő, mázoló és tapétázó végzettséggel várják a szabadulást.

Az idő hasznos eltöltése volt a legfontosabb szempont, amiért elindult az esti tagozatnak megfelelő szakmunkásképzés a Győri Műszaki Szakképzési Centrum Gábor László Építő- és Faipari Szakgimnázium és Szakközépiskola szervezésében a bv-intézetben. Természetesen a naprakész tudásszerzés is lényeges szempont volt, így hiányszakmát választott az intézmény vezetése: festőre, mázolóra, tapétázóra mindig szükség van, a jó ideje tapasztalt munkaerőhiány közepette pedig főleg.


A rabok a képzés alatt részt vettek az intézet karbantartásában is
Fotó: Marcali Gábor

– Előzetesben lévők jelentkezhettek a kétéves képzésre. Többen lemorzsolódtak, összesen hatan kaptak bizonyítványt. Közülük van, aki már szabadult, a tanfolyam miatt járt csak vissza, a többieket pedig már elítélték, ők az iskola elvégzéséig itt maradhattak. Az, hogy hasznosnak élték meg a mindennapjaikat, rengeteget számít a reintegrációjuk szempontjából – hangsúlyozta Hajdu Melinda bv. főhadnagy, pszichológus.

Az oktatók minden hétköznap azért érkeztek a fogvatartottakhoz, hogy átadják az elméleti és gyakorlati tudást. Egyikük elmondta, a tanoncok ezzel a szakmával el tudnak majd helyezkedni az építőiparban.


– Óriási a munkaerőhiány, azokat az alapokat, amik ott szükségesek, elsajátították. A visszailleszkedésük szempontjából is fontos, hogy szereztek egy jó szakmát, tapasztalattal, hiszen sokat gyakoroltak – fejtette ki az oktató.

Esti tagozatnak megfelelő szakmunkásképzés indult a börtönben, most volt a vizsga
Fotó: Marcali Gábor

A rabok ugyanis a képzés alatt részt vettek az intézet karbantartásában, falakat festettek, ajtókat, ablakokat mázoltak.

– Nem szerettem volna tétlenül tölteni az időt. Kint is mindig dolgoztam, és azt vallottam, amit az ember egyszer megtanul, soha nem veszik el tőle. Két szakmám van, ez már a harmadik, elképzelhető, hogy fogom hasznosítani a civil életben – árulta el az egyik rab. A 45 éves férfinak négy éve van hátra a falak mögött.

A rabok a képzés alatt részt vettek az intézet karbantartásában is
Fotó: Marcali Gábor

– Most elszállítanak innen, de lehetőség szerint a következő bv-intézetben is szeretnék iskolába járni. A kislányom éttermet nyitott, ha el tudnék végezni egy szakács- vagy egy pékiskolát, akkor a szabadulásom után neki is segíthetnék – vázolta a távoli jövőt az egyik vizsgázó.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.