EUR: 323,97 Ft
CHF: 285,38 Ft
2018. szeptember 26., szerda
Jusztina

Belföld

KDNP: Legitim cél, hogy a civil szervezeteknek átláthatóvá kell válniuk

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén a tagállamok képviselői egyetértettek abban, hogy legitim és elfogadható cél az, hogy a civil szervezeteknek átláthatóvá kell válniuk – mondta el Juhász Hajnalka KDNP-s országgyűlési képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Juhász Hajnalka közölte, a közgyűlés szerdai ülésén tárgyaltak egy jelentést, amely a civil szervezetekre vonatkozó korlátozásokat vizsgálta az Európa Tanács tagállamaiban. A vita során hangsúlyozták a civil szervezetek fontosságát, jelentőségét a demokratikus társadalmakban – tette hozzá.


A kisebbik kormánypárt politikusa szólt arról, hogy Magyarországgal szemben egy-két kritikát megfogalmazott a jelentést jegyző szocialista képviselő, és ennek kapcsán elmondták, hogy 2017-ben fogadták el a civil szervezetek átláthatóságára vonatkozó magyar törvényt. Az országban 60 ezer civil szervezet működik, és a hatályba lépett szabályozást összesen 14 civil szervezet kritizálta.

Juhász Hajnalka azt mondta: a civil szervezetek átláthatóságának szabályozásáról folytatott vita alapján elmondható, hogy a magyarországi szabályozásnál sokkal szigorúbbak is vannak.


A vita során megerősítést nyert, hogy a legitim célban mindannyian egyetértenek, és hangsúlyozták, hogy nagyon fontosak a civil szervezetek, hiszen egy demokratikus társadalomban alapvető véleményformáló feladatuk és szerepük van. Ehhez azonban nélkülözhetetlen, hogy a külföldi támogatások esetében látni lehessen, mely civil szervezetek kapnak külföldről évente több mint 7,2 millió forintos támogatást – mutatott rá. Különösen indokolt az átláthatóság amiatt, mert a Soros-hálózathoz tartozó szervezetek a külföldi támogatásaikból a bevándorlást támogatják – fogalmazott.

Juhász Hajnalka elmondta, a “Stop Soros” törvénycsomag kapcsán azt hangsúlyozták, hogy Magyarország nem kíván bevándorlóország lenni, és büntetőjogi tényállásban rögzítették a jogellenes bevándorlás elősegítését, a szervezésében való részvételt, az ehhez kapcsolódó vagyoni haszonszerzést, valamint az ezzel kapcsolatos segítségnyújtást. Kiemelték, hogy ez a humanitárius segítségnyújtásra nem vonatkozik, és ez nem azokat a NGO-kat érinti, amelyek a legális migrációban vesznek részt – tette hozzá.

Juhász Hajnalkát kérdezték az EU-csúcson elfogadott zárónyilatkozatról is. Azt mondta, hogy ez a V4-ek sikere, és egy nagyon komoly visszaigazolás Magyarország számára.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megműtötték a soroksári gyilkost

  Megműtötték a soroksári gyilkost

  Szakértők vizsgálják a soroksári gyilkos cellájában lévő mobiltelefonokat. Az egyik készülék feltehetően az áldozaté. Az is kiderült, hogy Kardosné Gyurik Krisztina orrba üthette R.

 • Magyarország nem enged a zsarolásnak

  Magyarország nem enged a zsarolásnak

  Az Országgyűlés európai ügyek bizottsága azt kéri, hogy a parlament ne engedjen a bevándorláspárti brüsszeli zsarolásnak a Soros-Sargentini-jelentéssel kapcsolatban.

 • A jövő közlekedése Budapesten

  A jövő közlekedése Budapesten

  A Hello Tomorrow idén januárban alakult magyar képviseletének bemutatkozó rendezvényén Európa legizgalmasabb, mobilitással foglalkozó vállalkozásai is jelen lesznek.

 • Orbán Viktor megmutatta unokáját

  Orbán Viktor megmutatta unokáját

  Jó reggelt, Magyarország! – köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök követőit a Facebook oldalán, egy friss fotóval. Karjában harmadik unokája, Anna Adél, Orbán Ráhel és Tiborcz István második lánygyermeke, ezzel hivatalosan is bemutatták az Orbán család legújabb tagját.