EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Külföld

Kiadták London első zenei térképét

Több mint ezer zenei helyszínt jelöl Londonban az a térkép, amelyet első ízben adott ki csütörtökön Sadiq Khan, a brit főváros polgármestere.

A térkép a főváros teljes zenei spektrumát lefedi a zenés előadásoktól a lemezstúdiókon át a próbahelyszínekig.


A térkép megjelenését megelőző friss kutatás szerint a zenés helyszínek száma néhány évi hanyatlás után ismét stabilizálódott a fővárosban. Több mint ezer olyan létesítmény van Londonban, ahol rendszeresen játszanak zenét. Ezek között szerepel 94 koncerthelyszín, 38 zenés színház, valamint több mint 500 kocsma és bár. A térképen 75 hangfelvételt készítő stúdiót és 83 próbahelyszínt is feltüntettek.

A kutatás megállapította, hogy London ad otthont a brit zeneiparnak, amely évi 4,4 milliárd fonttal (1603 milliárd forinttal) járul hozzá a brit gazdasághoz és 142 ezer állást biztosít. A zeneiparnak fontos szerepe van abban, hogy Londonra globális kulturális fővárosként lehet tekinteni.


“Londonnak nagyszerű a zenei öröksége, de ezt nem vehetjük magától értetődőnek. Ha nem támogatjuk a zene helyszíneit, elmulasztjuk a kezdő tehetségeknek fellépési lehetőséget nyújtó létesítmények támogatását, azzal kockára tesszük London zenei főváros szerepét a világban” – fogalmazott Khan.

A térkép segítséget nyújt a fejlesztőknek, befektetőknek, zenei szereplőknek a tájékozódásban: bemutatja, hogy mely területeken a legkoncentráltabbb a zenei élet és hol lenne a legnagyobb szükség zenei létesítményféle fejlesztésére, legyen az akár előadóhelyszín, próbahelyszín vagy stúdió.

A zenei élet London olyan központi kerületeiben a legmozgalmasabb, mint Camden, Westminster, Islington és Hackney, próbatermek és lemezstúdiók azonban inkább a külső kerületekben találhatók.

“A kutatás és a térkép is azt igazolja, hogy Londonban tényleg minden sarkon ott a zene, a kis helyi kocsmák élő zenéjétől a London Stadiumben fellépő Rolling Stonesig ” – hangsúlyozta Justine Simons kulturális és kreatív ágazati polgármester-helyettes.

Kapcsolódó Cikkek