2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Belföld

Kilépési hullám a szétszakadó Jobbikban

Kilépési hullám indult a hétvégén a Jobbikban azok után, hogy pénteken kizárták Toroczkai László korábbi alelnököt. Mindez gyakorlatilag a Jobbik szakadását jelenti.

„Az ítélet koncepciós, de jogerős. Nem vagyok jobbikos többé” – írta Toroczkai László volt alelnök azután, hogy kizárták a pártból. Az ásotthalmi polgármester szerint „az alulról építkező, őszinte mozgalomból egy elvtelen, hazug bizniszpártot csináltak”. Hozzátette: „Gátjai lehettünk volna az egész átalakulást levezénylő, Sneider Tamás elnökségét is kitaláló Vona Gábor visszatérésének.” Szerinte a volt elnök „nem tud a miniszoknyás kíséret nélkül élni”.


Az ásotthalmi polgármester kizárása után nem sokkal Dúró Dóra is bejelentette kilépését. Őt férje, a frakcióból és az elnökségből már két éve kiszorított Novák Előd követte.

„A párt szakad, de a világnézetünk marad” – írta közösségi oldalán. Felidézte: „a túltolt néppártosodás oda vezetett, hogy még a tagjaink körében is voltak sokan, többen büszkén jegyzőkönyvbe is mondták taggyűléseken, hogy az MSZP-re, a DK-ra vagy az LMP-re szavaztak, lakóhelytől függően, hivatkozva Vona Gáborra, aki szerint a legesélyesebb ellenzéki pártra kell szavazni”.


Ezután valóságos kilépéscunami kezdődött a pártban. Többek közt kilépett Fazekas Gabriella, a párt oktatási kabinetjének volt alelnöke, Szőcs Norbert Baranya megyei elnök, Dobi Zsolt csongrádi sajtófőnök, Árgyelán János regionális igazgató, Juhász Szilárd, Lőrinci önkormányzati képviselője, Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere, Gieber Lajos, a lepsényi alapszervezet vezetője, a baranyai Ipacs Sándor és a csornai Gyűrű István.
Ezenkívül teljes alapszervezetek – például a pestszentlőrinci, a VIII. kerületi, a lőrinci vagy a lepsényi – szűntek meg, oszlatták fel magukat, illetve lépett ki a tagság nagy része vagy akár az összes. Pestszentlőrincen a képviselők is kiléptek.

A helyzet azután mérgesedett el a Jobbikban, hogy a választási vereségbe belebukott Vona Gábor pártelnöki székéért induló Toroczkai alulmaradt a korábbi szkinhedvezér Sneider Tamással szemben. Toroczkai ezután platformot alapított, amiért végül kizárták.

60 milliós tartozás a Magyar Postának

Minden pénzét és anyagi támogatását felélte a Jobbik: az Origo szerint a párt a mai napig több mint hatvanmillió forinttal tartozik a Magyar Postának. Az Origo úgy tudja: a Jobbik fizetésképtelensége miatt egyhavi pénzügyi halasztást kért a Magyar Postától, miután a százmilliós nagyságrendű tartozásból nagyságrendileg negyvenmillió forintot utaltak át a hónap elején.

A napokban Novák Előd Facebook-posztjában hozta nyilvánosságra a párt zűrös pénzügyeit: több száz ezer forintos párton belüli kifizetésekről, dupla fizetésekről, százmilliós kampánytartozásról és a párt támogatói által összedobott, az ÁSZ-bírság kifizetésére szánt százmillió forint feléléséről rántotta le a leplet.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Szijjártó: Stratégiai érdek, hogy Magyarország maradjon Kína első számú partnere

    Szijjártó: Stratégiai érdek, hogy Magyarország maradjon Kína első számú partnere

    Magyarországnak gazdasági és stratégiai érdeke, hogy továbbra is Kína első számú gazdasági, kereskedelmi és befektetési partnere maradjon a közép-európai térségben – jelentette ki kedden New Yorkban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akinek az ENSZ-közgyűlés aznap megnyílt csúcsszintű ülésszakán elsőként Vang Ji kínai külügyminiszterrel volt kétoldalú találkozója.

  • A kormány vizsgálja meg a bevándorlási különadót

    A kormány vizsgálja meg a bevándorlási különadót

    Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága keddi ülésén felkérte a kormányt, hogy vizsgálja meg a bevándorlási különadó megfizetésére vonatkozó hatályos jogszabályokat, és kezdeményezzen változtatásokat, amennyiben azok lehetőséget biztosítanak az adóelkerülésre.