EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Belföld

Kilépési hullám a szétszakadó Jobbikban

Kilépési hullám indult a hétvégén a Jobbikban azok után, hogy pénteken kizárták Toroczkai László korábbi alelnököt. Mindez gyakorlatilag a Jobbik szakadását jelenti.

„Az ítélet koncepciós, de jogerős. Nem vagyok jobbikos többé” – írta Toroczkai László volt alelnök azután, hogy kizárták a pártból. Az ásotthalmi polgármester szerint „az alulról építkező, őszinte mozgalomból egy elvtelen, hazug bizniszpártot csináltak”. Hozzátette: „Gátjai lehettünk volna az egész átalakulást levezénylő, Sneider Tamás elnökségét is kitaláló Vona Gábor visszatérésének.” Szerinte a volt elnök „nem tud a miniszoknyás kíséret nélkül élni”.


Az ásotthalmi polgármester kizárása után nem sokkal Dúró Dóra is bejelentette kilépését. Őt férje, a frakcióból és az elnökségből már két éve kiszorított Novák Előd követte.

„A párt szakad, de a világnézetünk marad” – írta közösségi oldalán. Felidézte: „a túltolt néppártosodás oda vezetett, hogy még a tagjaink körében is voltak sokan, többen büszkén jegyzőkönyvbe is mondták taggyűléseken, hogy az MSZP-re, a DK-ra vagy az LMP-re szavaztak, lakóhelytől függően, hivatkozva Vona Gáborra, aki szerint a legesélyesebb ellenzéki pártra kell szavazni”.


Ezután valóságos kilépéscunami kezdődött a pártban. Többek közt kilépett Fazekas Gabriella, a párt oktatási kabinetjének volt alelnöke, Szőcs Norbert Baranya megyei elnök, Dobi Zsolt csongrádi sajtófőnök, Árgyelán János regionális igazgató, Juhász Szilárd, Lőrinci önkormányzati képviselője, Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere, Gieber Lajos, a lepsényi alapszervezet vezetője, a baranyai Ipacs Sándor és a csornai Gyűrű István.
Ezenkívül teljes alapszervezetek – például a pestszentlőrinci, a VIII. kerületi, a lőrinci vagy a lepsényi – szűntek meg, oszlatták fel magukat, illetve lépett ki a tagság nagy része vagy akár az összes. Pestszentlőrincen a képviselők is kiléptek.

A helyzet azután mérgesedett el a Jobbikban, hogy a választási vereségbe belebukott Vona Gábor pártelnöki székéért induló Toroczkai alulmaradt a korábbi szkinhedvezér Sneider Tamással szemben. Toroczkai ezután platformot alapított, amiért végül kizárták.

60 milliós tartozás a Magyar Postának

Minden pénzét és anyagi támogatását felélte a Jobbik: az Origo szerint a párt a mai napig több mint hatvanmillió forinttal tartozik a Magyar Postának. Az Origo úgy tudja: a Jobbik fizetésképtelensége miatt egyhavi pénzügyi halasztást kért a Magyar Postától, miután a százmilliós nagyságrendű tartozásból nagyságrendileg negyvenmillió forintot utaltak át a hónap elején.

A napokban Novák Előd Facebook-posztjában hozta nyilvánosságra a párt zűrös pénzügyeit: több száz ezer forintos párton belüli kifizetésekről, dupla fizetésekről, százmilliós kampánytartozásról és a párt támogatói által összedobott, az ÁSZ-bírság kifizetésére szánt százmillió forint feléléséről rántotta le a leplet.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Az illegális migrációnak nincsenek nyertesei

    Az illegális migrációnak nincsenek nyertesei

    Budapest, 2019. március 22., péntek (MTI) – Az illegális migrációnak nincsenek egyértelmű nyertesei, legfeljebb csak haszonélvezői vannak – hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáját megnyitó beszédében.

  • Meghatározó a bíróságok szerepe a társadalom életében

    Meghatározó a bíróságok szerepe a társadalom életében

    A bíróságok még az igazságszolgáltatásnál is komolyabb szerepet töltenek be a társadalom életében, létük önmagában meghatározó a jogi kultúra, a béke, az együttélés szempontjából – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken Kaposváron.