EUR: 322,91 Ft
CHF: 285,97 Ft
2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Veszprém

Kipróbálható hangszerek a galériában

A Hangszert a kézbe egy olyan országjáró interaktív hangszerkiállítás, hangszersimogató és zenei oktatási bemutató, amelynek célja, hogy minél több gyerek ragadjon a kezébe hangszert és váljon igazi zeneszeretővé.

Egy 2015-ös felmérés szerint ugyanis elsősorban azokból lesz koncertlátogató közönség, és az fog legálisan zenére költeni, aki maga is tanult, illetve tanul valamilyen hangszeren. Ami persze hosszú távon magasabb jogdíjbevételt eredményez az előadók oldalán, így reális esély nyílik arra, hogy a hazai zenekarok külföldi fesztiválokon is megmutathassák magukat.


Zenetanulásra ösztönöznék a gyerekeket (fotó: Kovács Bálint)

A programsorozatot másfél évvel ezelőtt indította útjára a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Programja a Könnyűzenei Oktatási Alapprogram részeként. Az interaktív kiállítás eddig 20 városban szerepelt, 21. állomásként pedig Veszprémbe is elérkezett, hogy a fiatalok – köszönhetően a Hangszeresek Országos Szövetsége felajánlásának – összesen 140 hangszert próbálhassanak ki.

Bárki próbára tehette magát (fotó: Kovács Bálint)

– Egy hangszeren játszani már önmagában is hatalmas öröm, még ha az első hangok kicsikarása némi bosszúsággal járhat a szülők meg a szomszédok részéről – jegyezte meg Porga Gyula polgármester. Ám ő maga is emlékszik, milyen felejthetetlen élmény volt, amikor 16 évesen először szólalt meg a kezében egy elektromos hangszer, s igazából ez a lelkesedés akkor sem veszik ki az emberből, amikor már felnő és a saját gyerekét hozza el egy ilyen kiállításra. Veszprém zeneisége pedig legendás: több iskolában folyik zenei képzés, számos garázszenekar működik, többen országos ismertségre tettek szert, a könnyűzene pedig általában komoly elismerést vívott ki magának hazánkban, ám ahhoz, hogy igazán megmutatkozhassanak zenészeink, fontos, hogy minél korábban találkozzunk a zene lehengerlő erejével.


A zenére nevelés révén tudatosabb fogyasztóvá is válnak a fiatalok (fotó: Kovács Bálint)

A különleges tárlatnak helyet adó Dubniczay-palota és a Művészetek Háza számára persze nem volt kérdés, hogy egy ilyen kezdeményezést befogad, hiszen a házban kezdetektől fogva egészében gondolkodnak a művészetről és igyekeznek a fiatalokat minél több élményhez juttatni – mondta el a megnyitón Hegyeshalmi László igazgató.

A programot Veszprémben a Dubniczay-palota fogadta be (fotó: Kovács Bálint)

Az esemény keretében a múlt héten összesen 16 rendhagyó énekórát, valamint 7 hangszeres és hangtechnikai kurzust tartottak a szervezők, és bárki ingyen betérhetett és kipróbálhatta magát gitáron, dobon, vonós és billentyűs hangszereken vagy éppen a stúdió szekcióban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.