2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Veszprém

Kipróbálható hangszerek a galériában

A Hangszert a kézbe egy olyan országjáró interaktív hangszerkiállítás, hangszersimogató és zenei oktatási bemutató, amelynek célja, hogy minél több gyerek ragadjon a kezébe hangszert és váljon igazi zeneszeretővé.

Egy 2015-ös felmérés szerint ugyanis elsősorban azokból lesz koncertlátogató közönség, és az fog legálisan zenére költeni, aki maga is tanult, illetve tanul valamilyen hangszeren. Ami persze hosszú távon magasabb jogdíjbevételt eredményez az előadók oldalán, így reális esély nyílik arra, hogy a hazai zenekarok külföldi fesztiválokon is megmutathassák magukat.


Zenetanulásra ösztönöznék a gyerekeket (fotó: Kovács Bálint)

A programsorozatot másfél évvel ezelőtt indította útjára a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Programja a Könnyűzenei Oktatási Alapprogram részeként. Az interaktív kiállítás eddig 20 városban szerepelt, 21. állomásként pedig Veszprémbe is elérkezett, hogy a fiatalok – köszönhetően a Hangszeresek Országos Szövetsége felajánlásának – összesen 140 hangszert próbálhassanak ki.

Bárki próbára tehette magát (fotó: Kovács Bálint)

– Egy hangszeren játszani már önmagában is hatalmas öröm, még ha az első hangok kicsikarása némi bosszúsággal járhat a szülők meg a szomszédok részéről – jegyezte meg Porga Gyula polgármester. Ám ő maga is emlékszik, milyen felejthetetlen élmény volt, amikor 16 évesen először szólalt meg a kezében egy elektromos hangszer, s igazából ez a lelkesedés akkor sem veszik ki az emberből, amikor már felnő és a saját gyerekét hozza el egy ilyen kiállításra. Veszprém zeneisége pedig legendás: több iskolában folyik zenei képzés, számos garázszenekar működik, többen országos ismertségre tettek szert, a könnyűzene pedig általában komoly elismerést vívott ki magának hazánkban, ám ahhoz, hogy igazán megmutatkozhassanak zenészeink, fontos, hogy minél korábban találkozzunk a zene lehengerlő erejével.


A zenére nevelés révén tudatosabb fogyasztóvá is válnak a fiatalok (fotó: Kovács Bálint)

A különleges tárlatnak helyet adó Dubniczay-palota és a Művészetek Háza számára persze nem volt kérdés, hogy egy ilyen kezdeményezést befogad, hiszen a házban kezdetektől fogva egészében gondolkodnak a művészetről és igyekeznek a fiatalokat minél több élményhez juttatni – mondta el a megnyitón Hegyeshalmi László igazgató.

A programot Veszprémben a Dubniczay-palota fogadta be (fotó: Kovács Bálint)

Az esemény keretében a múlt héten összesen 16 rendhagyó énekórát, valamint 7 hangszeres és hangtechnikai kurzust tartottak a szervezők, és bárki ingyen betérhetett és kipróbálhatta magát gitáron, dobon, vonós és billentyűs hangszereken vagy éppen a stúdió szekcióban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.