EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Egyéb Nyíregyháza

Kis régészek ragadtak pecabotot

Leendő régészek ismerkedtek az elmúlt héten a horgászat múltjával és jelenével. Az Apáczai Csere János és a Jókai Mór Református Általános Iskola 53 tanulója vett részt a Jósa András Múzeum egyhetes régészeti táborában. A szerdai foglalkozáson a gyerekek megismerkedhettek az ősember halfogó eszközeivel és az ókor, valamint a középkor egyre fejlettebb horgászkészségeivel.

– Fából elkészítettük a halpecek egy mai változatát, amelyhez zsinórként egy ló farokszőrzetét használtuk fel. Megvizsgáltuk a mogyorófavesszőből, cérnából, lúdtollból és gombostűből készült bot horgászkészségét, amely már a gyakorlatban is bizonyította fogósságát. Kis csoportokban ismerkedtek a gyerekek a halakkal, gyakorolhatták a horogkötést és a célba dobó feladatokon keresztül az etetés és a horog célba juttatásának technikáját. A legnagyobb sikere mégis a horgászatnak és az első kifogott halaknak volt. Szerencsére az időjárás és a halak kapókedve is a kis horgászoknak kedvezett – tájékoztatott Biri Imre, a Horgász-suli programvezetője.

Biri Imre megmutatta a gyerekeknek hogyan készítették őseink a horgászbotot

A horgásznap nagy meglepetése volt, amikor a megyei szövetség részéről minden ifjú horgásznak átadtak egy-egy spiccbotot. A gyerekek többsége így először büszkélkedhet saját pecabottal. Külön köszönet illeti a foglalkozást segítő restaurátorokat, tanárnőket, a feladatok levezénylésében részt vevő régészeket és a horgászatot irányító Pásztor László horgászt.

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.