2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Nyíregyháza

Kis régészek ragadtak pecabotot

Leendő régészek ismerkedtek az elmúlt héten a horgászat múltjával és jelenével. Az Apáczai Csere János és a Jókai Mór Református Általános Iskola 53 tanulója vett részt a Jósa András Múzeum egyhetes régészeti táborában. A szerdai foglalkozáson a gyerekek megismerkedhettek az ősember halfogó eszközeivel és az ókor, valamint a középkor egyre fejlettebb horgászkészségeivel.

– Fából elkészítettük a halpecek egy mai változatát, amelyhez zsinórként egy ló farokszőrzetét használtuk fel. Megvizsgáltuk a mogyorófavesszőből, cérnából, lúdtollból és gombostűből készült bot horgászkészségét, amely már a gyakorlatban is bizonyította fogósságát. Kis csoportokban ismerkedtek a gyerekek a halakkal, gyakorolhatták a horogkötést és a célba dobó feladatokon keresztül az etetés és a horog célba juttatásának technikáját. A legnagyobb sikere mégis a horgászatnak és az első kifogott halaknak volt. Szerencsére az időjárás és a halak kapókedve is a kis horgászoknak kedvezett – tájékoztatott Biri Imre, a Horgász-suli programvezetője.

Biri Imre megmutatta a gyerekeknek hogyan készítették őseink a horgászbotot

A horgásznap nagy meglepetése volt, amikor a megyei szövetség részéről minden ifjú horgásznak átadtak egy-egy spiccbotot. A gyerekek többsége így először büszkélkedhet saját pecabottal. Külön köszönet illeti a foglalkozást segítő restaurátorokat, tanárnőket, a feladatok levezénylésében részt vevő régészeket és a horgászatot irányító Pásztor László horgászt.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.