EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb Nyíregyháza

Kis régészek ragadtak pecabotot

Leendő régészek ismerkedtek az elmúlt héten a horgászat múltjával és jelenével. Az Apáczai Csere János és a Jókai Mór Református Általános Iskola 53 tanulója vett részt a Jósa András Múzeum egyhetes régészeti táborában. A szerdai foglalkozáson a gyerekek megismerkedhettek az ősember halfogó eszközeivel és az ókor, valamint a középkor egyre fejlettebb horgászkészségeivel.

– Fából elkészítettük a halpecek egy mai változatát, amelyhez zsinórként egy ló farokszőrzetét használtuk fel. Megvizsgáltuk a mogyorófavesszőből, cérnából, lúdtollból és gombostűből készült bot horgászkészségét, amely már a gyakorlatban is bizonyította fogósságát. Kis csoportokban ismerkedtek a gyerekek a halakkal, gyakorolhatták a horogkötést és a célba dobó feladatokon keresztül az etetés és a horog célba juttatásának technikáját. A legnagyobb sikere mégis a horgászatnak és az első kifogott halaknak volt. Szerencsére az időjárás és a halak kapókedve is a kis horgászoknak kedvezett – tájékoztatott Biri Imre, a Horgász-suli programvezetője.

Biri Imre megmutatta a gyerekeknek hogyan készítették őseink a horgászbotot

A horgásznap nagy meglepetése volt, amikor a megyei szövetség részéről minden ifjú horgásznak átadtak egy-egy spiccbotot. A gyerekek többsége így először büszkélkedhet saját pecabottal. Külön köszönet illeti a foglalkozást segítő restaurátorokat, tanárnőket, a feladatok levezénylésében részt vevő régészeket és a horgászatot irányító Pásztor László horgászt.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.