EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb XVIII.kerület XIX.kerület

Könyv az első sportlövőbajnokról

A magyar sportlövészet és a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) első olimpiai bajnoka, Prokopp Sándor életét és korát feldolgozó könyvet mutattak be a múlt héten a Zila kávéházban. A család ezer szállal kötődik Kispesthez és a XVIII. kerülethez is.

Dobor Dezső (balra) és Prokopp László a korabeli fegyverrel és a könyvvel

Prokopp Sándor 1912-ben, a stockholmi nyári olimpián szerzett aranyérmet a 300 méteres hadipuska számban. A kötetet Dávid Sándor és Dobor Dezső sportújságíró, valamint Prokopp Sándor fia, a társszerzőként közreműködő Prokopp László írta. A kutatómunka során derült ki, hogy az olimpikonnal csak egyetlen interjú készült, egy fiataloknak szóló lapba, közvetlenül a győzelme után. Ekkor mesélte el, miként kapott az édesapjától puskát és hogyan lett belőle sportoló. Prokopp a pusztaszentlőrinci Szemere Miklós lőtéren nevelkedett és csak egy véletlen lemondás miatt jutott ki az olimpiára, a saját költségén.


Azonnal elkezdtük olvasni

Prokopp László elmondta, a könyv elkészültét segítette, hogy nagy hagyaték állt rendelkezésre. Korabeli dokumentumok, fényképek (ezek közül negyven szerepel a könyvben), levelek és maga az érem is a családi hagyaték része. A kötet írásakor azt a célt is szem előtt tartották, hogy ne csupán édesapja munkásságát, hanem az adott sportágat és a kort is bemutassák.

Az olimpiai bajnok fia hosszú ideig dedikált

− A családom Kassáról származik, majd Kispestre, a Kossuth utca 11. szám alá költöztek és nagyanyám elvégzett egy tanítónőképzőt, majd a XIX. kerületben nyitott polgári magániskolát. 1931-ben – amikor én születtem – készült el a Nagyenyed utcai házunk, amelyet édesapám építtetett. Lőrincen is jártam iskolába − mesélt lapunknak kerületi kötődéséről a most Szentendrén élő Prokopp László.


Alig fért el 250 oldalon a sok kép és történet

Az izgalmas családtörténetet is feldolgozó könyv ezer példányban jelenik meg. Bolti forgalomba nem kerül, de a BEAC honlapján hozzá lehet jutni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.