EUR: 323,24 Ft
CHF: 286,36 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Belföld

Kötelező nyugdíjemelés és nyugdíjprémium 2018-ban

2018. január 1-jétől az öregségi nyugdíj – ideértve a nők kedvezményes nyugdíját is -, továbbá a hozzátartozói nyugellátások és sokféle egyéb ellátás (egyebek között a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai) összege 3 százalékkal emelkedett (miután ezt megelőzően megemelték mindazok ellátását a tavalyi emelési különbözet egy hóra eső százalékos mértékével, 0,8%-kal, akik tavaly novemberben részesültek a 9,6%-os inflációs emelési különbözetben). Az emelés összességében 2,7 millió embert érintett. Ha valakinek egyidejűleg több ellátást folyósítanak, az ellátásokat külön-külön kellett emelni.

Mint ismeretes, 2012-től a nyugdíjakat minden év januárjában az emelés évére a központi költségvetésről szóló törvényben tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Ha a 2018. évi költségvetési törvényben megjelölt 3%-os inflációnál magasabb lenne idén a tényleges infláció (vagyis a fogyasztói árnövekedés mértéke), akkor novemberben ismét korrekcióra kerülhet sor. Pótlólagos nyugdíjemelésben vagy a tavalyihoz hasonló emelési különbözetben akkor részesülhetnek a nyugdíjasok, ha az év első 8 hónapjában a Központi Statisztikai Hivatal által mért tényleges infláció meghaladná az előrejelzett 3%-os mértéket.


Ha legalább 1%-kal magasabb (idén legalább 4%-os) lenne a ténylegesen mért inflációs ráta, akkor novemberben kiegészítő nyugdíjemelésre kerülne sor (vagyis a novemberi nyugdíjakat megemelnék a legalább 1%-os inflációs különbözettel és az emelt novemberi nyugellátással együtt egyösszegben kifizetnék a január-október hónapokra járó korrekciós emelést, a decemberi nyugdíjakat pedig már emelt összegben folyósítanák).

Ha az inflációs növekedés mértéke nem érné el az 1%-ot (nem érné el a ténylegesen mért infláció a 4%-ot, de 3%-nál magasabb lenne), akkor a tavaly megismert módon, egyösszegben folyósítanák az egész évre járó emelési különbözetet 2018. november hónapban, így a decemberi nyugdíj összege nem lenne magasabb, viszont 2019. januárjában az emelési különbözet egy hónapra eső mértékével növelnék a 2019. évi rendszeres nyugdíjemelés végrehajtása előtt az ellátásokat.


A nyugdíjasok emellett nagy valószínűséggel számíthatnak idén is a nyugdíjtörvényben szabályozott feltételekkel folyósítható nyugdíjprémumra, amelyet szintén a novemberi nyugellátásukkal együtt kaphatnak meg. A nyugdíjprémium mértéke két tényezőtől függ: egyrészt attól, hogy mennyivel haladja meg a bruttó hazai termék (GDP) növekedése a 3,5%-ot, másrészt attól, hogy mennyi az érintett nyugdíjas novemberi nyugdíjának az összege, ugyanis a novemberi nyugdíj összegének a negyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot kell megszorozni a GDP növekedési többlet mértékével. Idén a GDP várt növekedése szerencsére magas, 4,3%, így a különbözet mértéke 0,8 – ezzel a számmal kell megszorozni a novemberi nyugdíj negyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot. A nyugdíjprémium összegének maximuma így 16 ezer Ft, ennyit kaphat minden olyan nyugdíjas, akinek a novemberi nyugdíja eléri a 80 ezer forintot. Ha valakinek ennél kisebb összegű a nyugdíja, akkor arányosan kisebb lesz a nyugdíjprémiuma is. A prémium egyszeri juttatás, így az összege – a nyugdíjemeléstől eltérően – nem épül be a nyugellátás összegébe.

Dr. Farkas András
www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek