EUR: 323,19 Ft
CHF: 287,30 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Belföld

Kövér: Jó reggelt kívánok a nyugati politikusoknak

Nagy kedvence a Trónok harca sorozat, immár negyven éve játszik ugyanabban a kispályás futballcsapatban, amely most két ponttal vezeti a bajnokságot. És huszonhat éve jobbára autóval közlekedik, ha teheti, saját maga vezet. Többek között ilyen kulisszatitkokat is elárult a Lokálnak adott interjújában Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

– 2010 óta házelnök, a Fidesz egyik alapító tagja, 1990 óta országgyűlési képviselő. Miként változott meg a parlament a rendszerváltozás óta?


– Három szakaszra bontanám az elmúlt 28 évet. Sajnos 1990–1998 között sem volt meg egy normális demokráciában szokásos értékazonosság a felek között, ennek ellenére még viszonylag konstruktív volt az együttműködés. Azután 1998-ban a szocialisták jóvoltából más korszak kezdődött. Botránypolitizálás és karaktergyilkosságok jellemezték azt az időszakot. 2010-től a helyzet tovább romlott. Akkor érkezett meg a politikába az LMP és a Jobbik, akik generációs, illetve rendszerellenes alakulatokként határozták meg magukat, és elszabadult a pokol. Egyesek olyan stílusban kezdtek fogalmazni, ami egy jobb kocsmában sem elfogadott, nemhogy az Országgyűlésben.

– Mi borította ki önt a legjobban?


– A mélypont, amely a büntetőjog határát is súrolta, az volt, amikor 2013-ban a Jobbik frakciójának nagy része elfoglalta az elnöki pulpitust, és megakadályozta, hogy a parlament folytassa a normális munkáját. Azóta ilyen messzire nem mentek a képviselők, de például az MSZP-s Korózs Lajos többször is tett olyan tartalmú nyilatkozatot, amely kimeríti az erőszakra való felhívás fogalmát. (2014 novemberében például a magánnyugdíjpénztárakról szóló vitában azt mondta egy államtitkárnak: „…szóljon Varga Mihály miniszter úrnak, hogy kezdjen el pakolni. Ez a 60 ezer ember fel fogja gyújtani a minisztériumot.” – a szerk.)

Fotó: Mészáros Diána

– Házelnökként nagyon felbőszítik ezek a minősíthetetlen felszólalások?

– Bizony előfordul, ám ilyenkor mindenképpen türelemre és higgadtságra van szükség. Ezeknek a képviselőknek az a céljuk, hogy botrányt keltsenek, provokáljanak. Nem akarom ebbéli törekvéseiket támogatni azzal, hogy vitába szállok velük, csak akkor szólalok meg, ha nagyon muszáj. 2010 előtt ebben a tekintetben nem volt szükség semmilyen szabályozásra, de azt követően éppen emiatt kellett módosítani a házszabályt.

– Nemrég Angela Merkel német kancellár egy interjúban azt találta mondani: „A magyar–szerb uniós külső határ védelmével Magyarország Németországot is védi.” Merkel hozzátette: Magyarország bizonyos értelemben Németország helyett végzi el a munkát. Fordulat készül?

– Jó reggelt kívánok minden nyugat-európai politikusnak, aki felébredt álmából a rideg valóságban. Aggódom az Európai Unió jövőjéért. Ám minden ellenkező híreszteléssel ellentétben nemzeti érdekeink érvényesítésének lehetőségeit tekintve – történelmi távlatokba helyezve – számunkra ez a legjobb keret, hacsak nem megyünk vissza Mátyás királyig. A XXI. században szükség lesz erős unióra, de nem a brüsszeli központosításon alapulóra, hanem olyanra, amely erős nemzetállamok szövetsége.

– Magyarországhoz hasonlóan Ausztria, sőt most már Olaszország is határozottabb lépéseket tesz az illegális bevándorlás megakadályozására. Lehetséges, hogy néhány éven belül a többi uniós állam is hasonlóan fog gondolkodni?

– Én hamarabb, egy éven belül várom az áttörést. 2019 májusában az EU-s választások erről fognak szólni. Arról, hogy az Európai Unió az európaiaké marad, vagy néhány évtizeden belül azon idegen civilizációjú bevándorló tömegeké lesz, amelyeket egyes politikai erők – a saját érdekeiknek megfelelően – be akarnak hozzánk telepíteni.

– Hogyan tudja levezetni a politikában keletkezett feszültséget?

– 1979 óta, amikor elkezdtem a jogi kart, az ELTE kispályás focibajnokságának egyik csapatában játszom. A régi BEAC-pályán kezdtünk, amelyet a(z elmaradt) világkiállításra készülve 92-ben bezártak. Ekkor elköltöztünk, de a bajnokság azóta is jogfolytonosan működik, ahol is egyik volt katona- és évfolyamtársammal mi vagyunk a rangidős játékosok. Eddig háromszor nyertünk bajnokságot, a mostani tavaszi idényt két ponttal vezetjük. Már egyre több időt töltök az oldalvonal mellett, és onnan szurkolok a fiatalabbaknak. Ha beférek a kezdőbe, akkor hátvédposzton játszom, akárcsak a parlamenti válogatottban, ahol azért még biztos csapattagnak számítok.

A foci-vb-t nézi? Drukkol valakinek?

Örülök, hogy elkezdődött a futball-világbajnokság, igyekszem az összes meccset megnézni. A magyarok távollétében a lengyeleknek szurkolok, de annak is tudnék örülni, ha az angoloknak végre egyszer kijönne a lépés.

– A labdarúgáson kívül mivel tölti a szabadidejét?

Szeretek olvasni is, most éppen Szent Ágoston vallomásait lapozgatom lefekvés előtt. De a filmeket is nagyon kedvelem. Kedvencem Tarkovszkij Andrej Rubljov című műve, de a Trónok harca sorozat epizódjait is követem.

– Mi fogta meg a Trónok harcában?  

A maga műfajában színvonalasnak tartom, sok áthallással a világ mai állapotára: amíg a rivális uralkodóházak az egymás elleni háborúkkal gyengítik önmagukat, közben az egész világukra halálos fenyegetést jelentő valódi ellenség közeledtét nem is érzékelik.

A vezetés is pihenteti? Bár van sofőrje, gyakran látni önt a volán mögött.

– Mióta 1992-ben kiköltöztünk a fővárosból, jobbára autóval járok. Bár egy házelnöknek valóban jár sofőr, igyekszem megragadni a lehetőséget az autóvezetésre, amit nagyon szeretek, és kikapcsol.

– A politikában eltöltött évtizedek alatt sok mindent megélt. Gyerekkorában vagy kamaszként milyen pályára készült?

– Az általános iskolai időszak végén még néprajzkutató szerettem volna lenni. De ez elég hamar elmúlt. Ám az okvetetlenkedő, ismétlődő kérdések miatt még a gimnáziumi éveimben is ezt a választ adtam mindenkinek. Végül az utolsó pillanatban döntöttem el – jobb híján –, hogy a jogi karra jelentkezem. Édesanyám egyik munkatársa mondta, hogy ezzel a végzettséggel még akármi lehetek. Végül „akármi” lettem. Nem az, amire a diplomám jogosít.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek