EUR: 326,80 Ft
CHF: 280,77 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb I.kerület

Közösségépítésre hívó hívő focikupa

Idén negyedszázados jubileumát ünnepelték az I. kerületi egyházi labdarúgó-bajnokságnak, amelyben a II. kerületi Budai Görögkatolikus Parókia csapata is részt vett, és a közönség különdíját is elhozta. Vecsey András főszervezőt az elmúlt 25 évről kérdeztük.

– A rendszerváltás után, 1994-ben keresett meg Riskó János, a Szilágyi Dezső téri református templom lelkésze és Szabó Ágnes evangélikus képviselőtársam, hogy szervezzek egy focibajnokságot az egyházak, templomok között. Ezzel a jelszóval indultunk: Labdába mindenki tud rúgni! Már az első bajnokságon hat csapat indult, de az elmúlt 25 év alatt legtöbbször 12 csapat vett részt a játékban – számolt be a Lokál Extrának Vecsey András főszervező, akitől azt is megtudtuk, hogy a bajnokság megrendezésétől még az olyan komoly sportsérülések sem tántorították el, mint a kettős lábszártörés, részleges szalagszakadás, kettős csuklótörés.


Idén Gera Zoltánt (balról a második) és Szőke Istvánt Gera mellett jobbra) hívta díszvendégnek Vecsey András (jobbszél)

– Az egyházi focibajnokság egyik célja az együttműködés volt az egyházak között, a szocializmus alatti elnyomást, megfélemlítést követően. A különböző felekezetekhez tartozó hívő emberek közös sportja igazi közösségépítő tevékenység. Katolikus, evangélikus, görögkatolikus, református, görögkeleti egyházi méltóságok – esperes, plébános, pap, lelkész, parókus, ministráns, diakónus – máshol még nem találkoztak így. Vecsey András hozzátette, a 25 éves rendezvénynek 15 éve Orbán Viktor miniszterelnök a fővédnöke, aki számos ajándékkal jutalmazta a legjobban teljesítőket: a gólkirályt, a legjobb mezőnyjátékost és a legjobb kapust.

– Hálás köszönettel tartozunk díszvendégeinknek is, akik személyesen jelentek meg a bajnokságon, óriási örömet szerezve a résztvevőknek. Hívó/hívő szavunkra többen is eljöttek közénk: Puskástól Grosicsig, Buzánszkytól Geráig.


I. Kerületi Egyházak 25., Jubileumi Labdarúgó Bajnokságának végeredménye

 1. Tabáni Szent Sasok
 2. Várvédő Lovagok
 3. Szilágyi Dezső téri református templom
 4. Szent Anna Sördögök
 5. Szent Anna Plébánia II.
 6. Szent Flórián görögkatolikus templom
 7. Bécsi kapu téri evangélikus templom
 8. Tabáni Szent Katalin Plébánia
 9. Krisztinavárosi Plébánia
 10. Budavári Mátyás-templom
 11. Bécsi kapu téri evangélikus templom

Gólkirály: Oláh Tibor (9 gól, Várvédő Lovagok)

Legjobb mezőnyjátékos: Molnár Megyer (Tabáni Szent Sasok)

Legjobb kapus: Bálint Szabolcs (Szilágyi Dezső téri református templom)

Közönségdíj: Szent Flórián görögkatolikus templom csapata

Legidősebb játékos: Virág Gábor (70 éves, Tabáni Szent Katalin Plébánia)

Legfiatalabb játékos: Korbuly Balázs (9 éves, Tabáni Szent Katalin Plébánia)

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.