EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Miskolc

Kúszósül született a Miskolci Állatkertben

A Miskolci Állatkert és Kultúrparkban 2013 óta láthatók észak-amerikai kúszósülök, ami azt is jelenti, hogy az évről évre jól szaporodó párnak idén már a hatodik utóda született.

A május közepén mintegy fél kilogrammos súllyal világra jött kölyök hét hónapos vemhesség után született, és ahogy az a kúszósülöknél megszokott, testvér nélkül, egyedül látta meg a napvilágot. Bár látszólag még most is puha bundát visel, a fekete szőrzet valójában már a születése után pár órával hegyes, fehér tüskéket rejt, amelyek a természetben hatékony védelmet jelentenek a kölyöknek a ragadozók ellen. Bár már nyalogatja és rágcsálja a szülők növényi eredetű takarmányát, négy hónapos koráig még anyatejen él.


A jól szaporodó miskolci kúszósül csapataz európai állatkerti állományban is fontos szerepet tölt be – fotó: Veress Tamás

A Miskolci Állatkert az egyetlen olyan magyar állatkert, ahol a kúszósülök szaporodnak, és ez európai szinten is ritkaságnak számít: az idén mindössze hét kölyök látta meg a napvilágot a kontinens állatkertjeiben. A jól szaporodó miskolci kúszósülcsapat éppen ezért az európai állatkerti állományban is fontos szerepet tölt be, hiszen került már utód Miskolcról Kassára és Berlinbe, sőt a tavaly született kölyök éppen a jövő héten hagyja el a szülői házat és utazik egészen Franciaországig.

Az Egyesült Államok egyes területein lehetőség van a nagy egyedszámú, gyakran az erdészeti területeken gazdasági károkat okozó észak-amerikai kúszósülök – más néven urzonok (Erethizon dorsatum) – állományának gyérítésére. Ez többnyire az engedélyezett vadászatukat jelenti, ám egyes egyedeket élve fogásnak be, majd szállítanak állatkertekbe. Így kerülhettek a Miskolci Állatkert kúszósüljei is eredeti, észak-amerikai otthonukból Magyarországra. Itt a természetes erdei környezetben annyira otthon érzik magukat, hogy minden évben utódokkal örvendeztetik meg gondozóikat és a látogatókat.


Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.