EUR: 323,47 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Miskolc

Kúszósül született a Miskolci Állatkertben

A Miskolci Állatkert és Kultúrparkban 2013 óta láthatók észak-amerikai kúszósülök, ami azt is jelenti, hogy az évről évre jól szaporodó párnak idén már a hatodik utóda született.

A május közepén mintegy fél kilogrammos súllyal világra jött kölyök hét hónapos vemhesség után született, és ahogy az a kúszósülöknél megszokott, testvér nélkül, egyedül látta meg a napvilágot. Bár látszólag még most is puha bundát visel, a fekete szőrzet valójában már a születése után pár órával hegyes, fehér tüskéket rejt, amelyek a természetben hatékony védelmet jelentenek a kölyöknek a ragadozók ellen. Bár már nyalogatja és rágcsálja a szülők növényi eredetű takarmányát, négy hónapos koráig még anyatejen él.


A jól szaporodó miskolci kúszósül csapataz európai állatkerti állományban is fontos szerepet tölt be – fotó: Veress Tamás

A Miskolci Állatkert az egyetlen olyan magyar állatkert, ahol a kúszósülök szaporodnak, és ez európai szinten is ritkaságnak számít: az idén mindössze hét kölyök látta meg a napvilágot a kontinens állatkertjeiben. A jól szaporodó miskolci kúszósülcsapat éppen ezért az európai állatkerti állományban is fontos szerepet tölt be, hiszen került már utód Miskolcról Kassára és Berlinbe, sőt a tavaly született kölyök éppen a jövő héten hagyja el a szülői házat és utazik egészen Franciaországig.

Az Egyesült Államok egyes területein lehetőség van a nagy egyedszámú, gyakran az erdészeti területeken gazdasági károkat okozó észak-amerikai kúszósülök – más néven urzonok (Erethizon dorsatum) – állományának gyérítésére. Ez többnyire az engedélyezett vadászatukat jelenti, ám egyes egyedeket élve fogásnak be, majd szállítanak állatkertekbe. Így kerülhettek a Miskolci Állatkert kúszósüljei is eredeti, észak-amerikai otthonukból Magyarországra. Itt a természetes erdei környezetben annyira otthon érzik magukat, hogy minden évben utódokkal örvendeztetik meg gondozóikat és a látogatókat.


Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.