2018. december 19., szerda
Viola

Belföld

Lányomnak, a huszadikra

Apaként megélni, hogy az ember lánya 20 éves lesz, ez az, amit szinte lehetetlen megírni, elmesélni, érzékeltetni. Ahhoz tudnám hasonlítani, amit 1997-ben éltem át a kalotaszegi Mérában, egy húshagyókeddi bálban, amikor a csodás viseletbe öltözött helybéli leány a táncház szünetében üvegből itta a Sprite-ot. Őrült kettősség!

Egyfelől a tradíció, a hagyomány, az örökérvényűség, más részről meg nyitás a világra, a modern kor (még ha olykor elítélendő) újdonságainak, vívmányainak befogadása. A kérdés leegyszerűsítve: bármennyire is csodálom, élvezem és minden másodpercében belefeledkezem a hagyomány gyönyörébe, tarthatom-e rezervátumban azokat, akik nekem ezt mutatják, nyújtják? Nem.


Így vagyok a lányommal is. Érett húszéves. Fruskasága rég elmúlt már, hebrencssége is megkopott – felnőtt lett. Ütötte-verte a sors (érdemtelenül), de két lábára állt magabiztosan, önállóan kereste a megoldásokat élete nagy kihívásaira, és csak akkor fordult segítségért, amikor már végképp kilátástalannak tűnt a helyzet. Vagy még akkor sem. (Holott megtehette volna bármikor, de egy kamasz öntudatát legyőzni, na, az maga a valódi Mission Impossible).

Volt vitánk (nem egy), másképpen láttuk a világot (a tapasztalattal igyekeztem óvni az „ugyanabba a folyóba lépéstől”), de hagytam (Sprite), hogy járja a maga útját. Tapasztaljon, figyeljen, tanuljon. Az iskolával, a szorgalmával, az önbecsülésével sohasem volt gond. Most sincs. Egyetemista. Mást választott, mint amiben az apja jövőt, egzisztenciát látott, de nem szóltam bele.


Az ő élete.

Talán egy lányos apától a legtöbb, amit leánya huszadik születésnapjára adhat, hogy hagyja olyannak, amilyennek szeme fénye lenni akar. Még ha nehéz is. Nagyon nehéz.

De ha ettől lesz boldog, akkor meg kell tenni.

Kapcsolódó Cikkek

 • A karácsonyt veszélyeztetik az agresszív tüntetők

  A karácsonyt veszélyeztetik az agresszív tüntetők

  Az év végéhez és karácsonyhoz közeledve megszokott, hogy felpezsdül az élet az utcákon. Ez idén sincs másképp, annyi különbséggel, hogy az esti séták meghittségét az elmúlt napokban felváltotta a Soros-féle randalírozó, rongáló, gyújtogató, agresszív ellenzéki aktivisták rendbontása.

 • Burleszk lett az ellenzékiek zaklató akciójából

  Burleszk lett az ellenzékiek zaklató akciójából

  Bohócot csináltak magukból az ellenzéki képviselők, akik megpróbálták megzavarni a közmédia munkáját. Akcióikból sorra készülnek az internetes mémek, az MTV feljelentette őket, mert túlterjeszkedtek  jogaikon és azóta birtokvédelem óvja a székházat.

 • Az anyagiak már nem gördítenek akadályt a gyermekvállalás elé

  Az anyagiak már nem gördítenek akadályt a gyermekvállalás elé

  A Fidesz-kormány 2010 óta jelentős, a családalapítást, gyermekvállalást támogató intézkedést hozott, ezek közül kiemelkedők a munkához kötött kedvezmények. A családi adókedvezmény évről évre emelkedik, a kisgyermekeseknek a gyed extrának köszönhetően nem kell választaniuk a munka és a család között, a nők pedig negyven év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek, ezzel segítve a gyermeknevelést.