EUR: 332,90 Ft
CHF: 302,74 Ft
2019. szeptember 18., szerda
Diána

Extra

Lópici Gáspár: Megjártam a poklot

Az ország egyik kedvenc nevettetőjének, a Lópici Gáspárként híressé vált Szilágyi Istvánnak sanyarú sorsáról rengeteget lehetett hallani. Ma már azonban szemmel láthatóan jobban van, és arra készül, hogy saját darabot rendezzen.

– Ha tudtam volna, hogy jönnek, kávét is főzünk – köszöntötte derűsen a Lokált Szilágyi István a tizenhetedik kerületi romos ház kertkapujában. Az idős színész tavaly megjárta a poklot, amellett, hogy mélyszegénységben élnek, fiát is elítélte a bíróság épp az apja ellen elkövetett súlyos testi sértés miatt, ezért hét hónapig előzetes letartóztatásban volt. Büntetése két év börtön lett, három év próbaidőre felfüggesztve. Februárban pedig egy szerencsétlen esés miatt lepattant egy csontszilánk a színész csípőjéből. – A szegénység maradt, megélünk valahogy, az emberek kedvesek és olykor kisegítenek minket. Nagy bánat, hogy az unokám ballagására nem tudtunk ajándékot venni, de okos fiú, megérti és szeret minket. Nagyon büszkék vagyunk rá. Külföldre megy továbbtanulni – mesélte a színész, aki korábbi megtépázott külsejéhez képest kifejezetten jól néz ki. Végre sehol egy seb, sehol egy horzsolás, és februári balesete óta ismét tud járni.


Fotó: Cser Dániel

– Be kell valljam, azt hittem, az elmúlt évet nem élem túl, megjártam a poklot. Nemcsak testileg, hanem itt benn – veregette meg a mellkasát –, lelkileg is megviselt. A bíróság félreértett, azt mondták, hogy a fiam, Péter bántott engem, pedig mi csak játszottunk, viták pedig minden családban vannak – utalt a színész arra, amikor tavaly három bordája eltört, valamint lába és arca is zúzódott, miután Péter súlyosan bántalmazta. – A szememet egyelőre nem kell műteni, mára pedig a februári balesetem miatti sérülések is rendbe jöttek, néhány hete eldobtam a járókeretet és a botot, már anélkül is tudok sétálni. A tavaly átélt lelki fájdalom után ez a testi törés már nem igazán viselt meg, pedig lepattant egy csontszilánk a csípőmről, és nehéz volt újra járni – magyarázta a Keménykalap és krumpliorr nevettetője, akinek felesége, Humenyánszky Jolán szobrászművész is kiegészítette Pityi bácsi mondandóját. – Végre megint úgy járunk a sarki pékségbe, hogy én kapaszkodok bele Pista karjába – mondta Joli néni, férje pedig hozzáteszi: – Nagyon hálásak vagyunk a környékbelieknek. Mindig segítenek. Hol egy kiflivel és joghurttal, hol egy kiló kenyérrel. Pénzünk továbbra sincs, és a ház hitele szinte mindent felemészt, de kapunk támogatást, és ez rengeteget számít. Azt remélem, hogy hamarosan meg is tudom hálálni, és rendezhetek egy darabot a környékbeli kultúrházban. Hatvankét éve színész vagyok, ez idő alatt rengeteg darabban és filmben játszottam, nagyon sokan rendeztek, remélem, nekem is menni fog. Ha pedig nem, nem fogok félni segítséget kérni – mesélte hatalmas mosollyal Pityi bácsi. – Azt hiszem, most talán minden rendbe jön!

Fotó: Cser Dániel

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek