EUR: 336,35 Ft
CHF: 314,21 Ft
2020. január 27., hétfő
Angelika

Belföld

Magyarország nem ért egyet az Európai Bizottság költségvetési terveivel

Magyarország megérti, hogy az Egyesült Királyság, az egyik legnagyobb befizető kilépése miatt csökken az Európai Unió (EU) költségvetése, de nem ért egyet a kohéziós és agrárpolitikai források megkurtításával – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter, miután csütörtökön hivatalában fogadta Margrethe Vestagert, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős biztosát.

A Pénzügyminisztérium csütörtöki közleménye kitér arra: a miniszter a találkozón a 2021-2027 közötti pénzügyi ciklus kapcsán azt hangsúlyozta, hogy Magyarország egy erős, biztonságos és versenyképes Európai Unióban érdekelt, így olyan hosszú távú költségvetésre van szükség, amely megfelelő finanszírozást biztosít mind az új kihívások, mind a hagyományos politikák számára, és hatékonyan járul hozzá a közös célkitűzések megvalósításához.


Varga Mihály rámutatott: a külső határok védelmére, az illegális bevándorlási hullám megakadályozására, illetve annak Európán kívüli kezelésére szánt források növelése uniós szinten szükséges, ami nem mehet a meglévő kohéziós támogatási szabályok és keretek rovására.

A pénzügyminiszter kiemelte: a regionális fejlettségbeli különbségek csökkentését célzó források és a demográfiai kihívásokat kezelő eszközök összekapcsolása számos további kérdést vetne fel. Nyilvánvaló az Európai Bizottság javaslatából, hogy az Egyesült Királyság kilépése miatt keletkező finanszírozási rést a hagyományos politikák, a felzárkózást támogató kohéziós politika és az agrárpolitika forrásainak kurtításával kívánják kitölteni – fűzte hozzá a miniszter.


Az uniós támogatások nem adományok, hanem a tagságból adódóan a tagállamoknak járó, gazdasági-társadalmi felzárkózásra szolgáló összegek – emlékeztetett Varga Mihály. Hozzátette: a magyar kormány álláspontja szerint a támogatáspolitika kialakításakor nem lehet szempont az, hogy egy-egy tagállam milyen mértékben veszi ki a részét a migrációs kihívás Brüsszel szerint követendő kezelésében.

A találkozón szóba került a digitális vállalatok igazságos adóztatásának kérdése is, amelyet Magyarország támogat.

A pénzügyi tárca vezetője kiemelte, hogy az EU által koordinált egységes szabályozásig átmeneti megoldásra van szükség, hiszen ez idő alatt nemcsak a digitális cégóriások javára sérül az igazságos közteherviselés elve, hanem több millió euró esik ki a tagállamok költségvetéséből is. Az ezzel kapcsolatos vitákat a lehető leggyorsabban úgy kell lefolytatni, hogy a tagállamok adóztatási szuverenitása ne sérüljön – szögezte le Varga Mihály a közlemény szerint.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Tovább támadja hazánkat Soros

    Tovább támadja hazánkat Soros

    Alternatív megoldást keres az Európai Unió, hogy újfent migránsokat zsuppoljon a kontinensre, mivel korábbi migrációs paktumuk látványosan megbukott. Az egyre erősödő bevándorlás új formája lesz a klímamigráció, mindeközben Soros György egy új politikai elit kinevelésén buzgálkodik, melybe bűnözőket és illegális bevándorlókat von be.

  • Előzetesbe került az erőszakoló migráns

    Előzetesbe került az erőszakoló migráns

    Albérletben, egy nővel és három gyerekkel élt közösen Ahmed A. B., az a szomáliai migráns, aki január 20-án a VII. kerületi Kéthly Anna téren lévő parkba csalt, majd dulakodás után megerőszakolt egy 25 éves egyetemistát.