2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Külföld

Megérkezett Máltára a Lifeline mentőhajó

Befutott a máltai főváros, Valletta kikötőjébe szerda este a Mission Life német civil szervezet Lifeline nevű mentőhajója mintegy 230 migránssal és 17 fős legénységgel a fedélzetén.

A hajó hat napon át várakozott a kimentett emberekkel a nemzetközi vizeken Málta előtt a Földközi-tengeren, mert nem kapott engedélyt a kikötésre az Európai Unióban. A mentőhajó előtt korábban Spanyolország, Olaszország, és Málta sem nyitotta meg kikötőit. Végül azonban Joseph Muscat máltai miniszterelnök szerdán közölte, hogy a hajó kiköthet a szigetországban. Valletta egyben jogi eljárással fenyegette a hajó legénységét.


A máltai kormány egyik szóvivője szerint négy embert, köztük három újszülöttet a fedélzetről haladéktalanul kórházba kell szállítani. A mentőhajó utasait rendőrök és orvosok fogadták a kikötőben.

Joseph Muscat sajtótájékoztatóján ismertette, hogy eddig nyolc ország – Írország, Olaszország, Luxemburg, Portugália, Franciaország, Málta, Belgium és Hollandia – ajánlotta fel, hogy befogad migránsokat a Lifeline-ról.


A kormányfő hivatala később közleményben pontosította: “csak valódi menedékkérőknek” engedik meg, hogy Európában maradhassanak, míg a gazdasági bevándorlókat visszaküldik hazájukba.

A máltai miniszterelnök hivatala hangsúlyozta: a mentőhajó legénysége ellen vizsgálatot indítanak, a “hontalan” vízi járművet pedig lefoglalják, mert a civil szervezet bizonyíthatóan hazudott annak hollandiai regisztrációjáról. “A holland hatóságok hivatalosan cáfolták, hogy a jármű az ő zászlajuk alatt hajózik” – tette hozzá. A közlemény azt is a civil szervezet szemére vetette, hogy a Lifeline “időnként kikapcsolta válaszjeladóját”.

Ruben Neugebauer, a Mission Lifeline szóvivője a máltai “fenyegetésekre” reagálva elmondta, hogy ez részét képezi azoknak a törekvéseknek, amelyekkel az európai kormányok kriminalizálni akarják a civilszervezetek tevékenységét. Leszögezte: az NGO munkatársai nem követtek el szabálytalanságot.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek