EUR: 323,60 Ft
CHF: 285,83 Ft
2018. szeptember 24., hétfő
Gellért, Mercédesz

Egyéb Eger

Megfűszerezik a mindennapokat

Az egri Govinda a nemzetközi étteremlánc több éve működő tagja, amelyet a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége alapított. A napi működés mellett rendszeresen ételt osztanak a rászorulóknak. A fűszeres, karakteres ízek kedvelői éppúgy szeretik fogásaikat, mint az egészséges vagy reformtáplálkozás hívei. Az indiai gasztronómia alapjaira épülő konyha működtetése mellett a vegán életfelfogással járó lelki, ökohozzáállásra is odafigyelnek. Lajosházi Péterrel, a Govinda étterem önkéntes PR-osával beszélgettünk, aki maga is 24 éve vegetáriánus.

– Az év elején rendkívüli elismerésben részesítette az éttermet a Heves Megyei Iparkamara. A „Korrekt partner” cím megszerzése után nőtt az érdeklődés a vegán, illetve vegetáriánus táplálkozás iránt?


– Nagyon örültünk a díjnak, de vendégeink nem az elismerés, hanem a mögötte lévő „tartalom” miatt járnak éttermünkbe: az új és különleges, finom ételek, a kellemes környezet, a kedves kiszolgálás vonzza őket.

A vendégeket a különleges és finom ételek mellett a kedves kiszolgálás is vonzza

– Sok kezdő vegetáriánus egy hagyományos étteremben nem talál megfelelő ételeket a húsmentes táplálkozáshoz, kivéve a rántott zöldségeket és sajtot. A Govinda étterem milyen alapanyagokból dolgozik?


– Bár egyre elfogadottabb a hús nélküli táplálkozás – például a világ legrangosabb szakácsversenyén, a Bocuse d’Oron tavaly már vegetáriánus menü is szerepelt –, hazánkban még elég unalmas a húsmentes fogások kínálata. A Govinda étterem azonban olyan nemzeti ételeket is főz, amelyeket évezredek óta fogyasztanak az ott élők. Az indiai konyha híres számtalan egzotikus fűszeréről, amellyel egy egyszerű fogást is meg lehet bolondítani. Használunk bio- és reformnyersanyagokat, például a székelykáposztát is el lehet készíteni hús helyett házisajt- vagy tofukockákkal. Természetesen a jó, válogatott minőségű alapanyag elengedhetetlen, egy (nagy) csipetnyi szeretettel fűszerezve.

– Az étterem hitvallása a húsmentes étkezésről lelki vagy egészségügyi szempontokon alapul?

– Éttermünk a „nem ártás” elvén alapuló lelki értékek mellett tette le a voksát, amelyek természetes velejárója az egészség. Mindenki megtapasztalhatja, hogy milyen változatos, tápláló és laktató a Govinda-menü.

Jó időben a teraszon is hódolhatunk a gasztronómia örömeinek

– Mi a tapasztalat: aki vegetáriánus vagy vegán, annak az étkezésen túl az életmódja, a világról alkotott képe, a hozzáállása is ezt az irányt követi?

– Van, aki évente egyszer, például a nagyböjt idejére lesz vegetáriánus, de akik hosszú távon elhagyják a húst, általában az egész életmódjukat az erőszakmentesség jegyében élik, állatbarátok, sokat jótékonykodnak és önkénteskednek.

Lajosházi Péter, a Govinda étterem önkéntese
Fotó: TV Eger

– Jellemzően visszajáró helyiekből áll a vendégkör, vagy a turisták is megtalálják az éttermet?

– A vendégek nagy része törzsvásárló, de munkanapokon sok hazai és külföldi turista is betér hozzánk.

– Tervezik Egerben vagy másutt újabb étterem nyitását?

– Rengeteg új ötletünk van, amelyet szeretnénk még megvalósítani a jelenlegi helyen, ezért a terjeszkedés helyett inkább a fejlesztésre szeretnénk koncentrálni.

Kapcsolódó Cikkek